Tudomány zöldövezet

Szokatlanul nagy idén az ózonlyuk

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) szerint idén szokatlanul nagy a déli félteke fölötti ózonlyuk – írja az MTI. A lyuk máris nagyobb, mint az Antarktisz teljes területe.

Vincent-Henri Peuch, a szolgálat vezetője kiemelte, a Földet az ártalmas napsugaraktól védelmező ózonrétegben minden évben kialakuló lyuk átlagos indulást követően a szokásosnál nagyobbra nőtt az elmúlt héten.

Az adatok arra utalnak, hogy az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb és talán mélyebb is lesz.

A lyuk jelenleg hasonló a tavalyihoz, amely eleinte szintén normálisnak tűnt, majd az egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó lyukká alakult a feljegyzések 1979-es kezdete óta. Peuch szerint az idei is már a legnagyobb 25 százalékba tartozik, ennek ellenére nincs ok az aggodalomra.

Grant Faint / Getty Images

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ibolyántúli sugarakat. Ózon hiányában erős, az élő sejteket károsító sugárzás éri a bolygót. Az ózonlyuk szeptember közepe és október közepe között éri el a maximumát a Déli-sarkvidék fölött, és decemberre rendszerint összezárul.

Az egyebek közt a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban használt ózonpusztító vegyszerek 1987-es betiltása óta lassan regenerálódik a réteg az Antarktisz fölött. A szakértők szerint a 2060-70-es évekig is eltarthat, míg teljesen lebomlanak a légkörben felhalmozódott szennyeződések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik