Tudomány zöldövezet

Kevésbé megbízhatók az atomerőművek az extrém időjárás miatt

24.hu / Ivándi-Szabó Balázs
24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

A Nature Energy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a változó klíma közvetlenül hat az erőművek, főként pedig az atomerőművek teljesítményére. Ali Ahmad, a Harvard kutatója elemzésében arról ír, hogy az elmúlt harminc év időjárási változásait átnézve most már biztosan ki lehet jelenteni: az atomerőművekre komoly befolyással van az egyre extrémebbé váló klíma, illetve azok az időjárási események, amelyeket ez hoz magával.

A szakértő a kutatásában arra jutott, hogy míg az 1990-es években átlagosan évente 0,2 leállást eredményeztek az időjáráshoz köthető problémák, az elmúlt egy évtizedben ez a szám 1,5-re növekedett.

Ami a jövőt illeti: a 2046–2065 közötti időszakban a klímamodelleket figyelembe véve az atomerőművek energiavesztesége 0,8-1,4% lehet, hosszabb távon pedig (2081-2100) elérheti az 1,4-2,4%-ot is.

Az időjáráshoz köthető leállásoknál a hőség az egyik legfontosabb probléma, mivel a természetes hűtőmegoldások (tavak, folyók, ahogy Paksnál például a Duna) kevésbé lesznek hatékonyabbak a felmelegedés miatt.

Az elemzésből kiderül, hogy Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában a hurrikánok lesznek a legfőbb okozói a leállásoknak, ez azonban a helyieknek nem lehet nagy meglepetés – a viharok miatt már most is gyakoriak a biztonsági kihagyások. Lesznek azonban sokkal kevésbé egyértelmű problémák is, mint például a tengerek vagy óceánok melletti erőművek esetében a melegedő vízben elszaporodó medúzák, amelyek eltömíthetik a hűtőnyílásokat.

A kutató egyébként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által nyilvánosságra hozott, időjáráshoz köthető leállásokat vette számításba. Bár a szerző nem von közvetlen összefüggést a klímaváltozás és az extrém időjárási körülmények között, elég egyértelmű, hogy ez a kiváltó ok. Az is tisztán látszik, hogy az elmúlt években a nem várt időjárási jelenségek miatti leállások lettek az áramtermelés-kimaradások legfőbb okai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik