Belföld

Paks II.: szeizmikus kockázatokról ír az atomenergia-hivatal

A paksi bővítéssel kapcsolatban tett fel kérdéseket az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Az erről szóló hétfői Facebook-bejegyzés szerint az OAH Paks II.-vel kapcsolatban azt írta, hogy szeizmikus kockázatok állnak fenn, hiányosak a biztonsági előírások, a beruházás veszélyezteti a Duna vizét és gondok vannak az engedélyeztetéssel is.

A válaszok szakmaiak, ugyanakkor az OAH saját maga ismeri be ezekben, hogy a beruházás kockázatos, számtalan megválaszolatlan részlet maradt, a hiányos és baljós orosz referenciaanyagokról nem is beszélve. A szövegből kiderül, hogy a nukleáris hatóságnak is vannak aggályai Paks II. helyszínének földrengésbiztonságával kapcsolatban, tisztában vannak a telephely alatti vető kockázatával, cserébe megígérik, hogy törekednek a maximális biztonságra. Szintén nem javít a helyzeten a létszámhiány és az engedélyezés csúszása sem

– írta a politikus, aki a kérdéseit egy online közmeghallgatáson tette fel, és amelyekre két hónap után érkezett válasz. Az OAH válaszában azt is jelezte, hogy az oroszok által benyújtott dokumentáció hiányos, „500 darab, különböző súlyú nyitott tételt” tartanak számon, és az engedélyt csak akkor lehet megadni, ha „az összes nyitott tétel kezelésére intézkedés született”.

Az OAH válaszai azt mutatják, hogy ennek fő oka a beruházás előkészítetlensége, és az oroszok által benyújtott engedélyezési dokumentumok alacsony színvonala. Másképp fogalmazva: az orosz reaktor nem felel meg az európai és a magyar előírásoknak, ezért az engedélyezés újra és újra elakad,

jegyezte meg Kocsis-Cake Olivio, aki emlékeztetett arra is, hogy Oroszország ötéves késéssel számol az eredeti dátumokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik