Tudomány zöldövezet

Már most esősebbé teszi a bolygót az ember okozta klímaváltozás

John Lund / Getty Images
John Lund / Getty Images

A Kaliforniai Egyetem szakértői gépi tanulásos módszereket használtak arra, hogy kimutassák: az ember okozta klímaváltozás miben befolyásolja már most a bolygó időjárását. A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint már látszik a hatás: több a csapadék, ami potenciálisan veszélyes is lehet – írja az IFL Science.

Az elmúlt évtizedekben megnőtt az extrém időjárási események száma, de ez nem is meglepő – ahogy a hőmérséklet emelkedik, több víz párolog el az óceánokból és édesvizekből, így több lesz a csapadék is. A globális vízgőzmennyiség 7 százalékot növekedik minden 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel. Így ha az időjárási körülmények miatt eső vagy hó alakul ki, sokkal több hullik, mert nagyobb a pára a légkörben.

Ez a jelenség nemcsak több esős napot jelent, hanem azt is, hogy megnő a földcsuszamlások és az áradások gyakorisága, ami viszont emberéletekbe kerülhet.

Kutatók korábban is próbálták már megnézni, hogyan változott a csapadék a klímaváltozás hatására, de a hiányos mérések és a helyi sajátosságok miatt nehéz volt messzemenő következtetéseket levonni. Ezért kellett gépi tanulást használni most. A mesterséges intelligencia több szálon talált bizonyítékot arra, hogy a változásokat az ember okozta globális felmelegedés számlájára lehet írni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik