Tudomány

Ősi bogarakra bukkantak egy dinó ürülékében

Egy ősi bogárfaj szinte tökéletes állapotban konzerválódott egyedeire bukkantak egy 230 millió éves dinoszauruszürülékben – írja az MTI. A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, a Triamyxa coprolithica egyedeit az úgynevezett szinkroton-mikrotomográfia segítségével tették láthatóvá.

A fosszilizálódott ürülék, az úgynevezett koprolit számos bogármaradványt tartalmazott, melyek közül a legtöbb ugyanahhoz a fajhoz tartozott.

Egyes példányok teljesen ép állapotban maradtak fenn, a különösen sérülékeny lábak és csápok közül is sok érintetlen maradt.

A felvételek alapján a kutatók elkészítették a bogarak háromdimenziós modelljét.

Qvarnström et al.

„Valóban döbbenetes volt látni, milyen jól megmaradtak a bogarak. Amikor a képernyőre néztünk, olyan volt, mintha egy valódi példányt látnánk” – mondta Martin Qvarnström, az Uppsalai Egyetem munkatársa. A vizsgálatban tajvani, mexikói, francia és német kutatók is részt vettek.

A kutatók úgy vélik, hogy a rovarokat egy viszonylag kis dinoszaurusz, egy silesaurus falhatta fel, melynek becsült tömege 15 kilogramm volt. Az állat mintegy 230 millió éve élt a mai Lengyelország területén.

Eddig a legjobb állapotban megőrződött rovarfosszíliákat borostyánokban mutatták ki. A legrégebbiek mintegy 140 millió évesek, így viszonylag újabb geológiai időkből származnak. A kutatók azt remélik, hogy a koprolitok révén még messzebbre tekinthetnek a múltban, és többet megtudhatnak a rovarok evolúciójának egyelőre feltáratlan korszakaiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik