LWA / Getty Images
Tudomány zöldövezet

Egész évben tarthat a szúnyogszezon

Lehet, hogy télen hideg van, de legalább nincsenek szúnyogok – legalább is egészen eddig így volt, szakértők szerint azonban hamarosan elbúcsúzhatunk a szúnyogmentes hidegebb hónapoktól. A klímaváltozás miatt ugyanis kitolódik a szúnyogszezon – írja a Study Finds.

A Floridai Egyetem kutatói szerint a szúnyogok hamarosan a mérsékelt övben is egész évben aktívak maradhatnak, csakúgy, mint a trópusi régiókban. A hidegben az állatok nyugalmi állapotba kerülnek, de mivel a klímaváltozás miatt egyre enyhébbek a telek, ez a nyugalmi állapot egyre rövidül.

A szúnyogoknak elég széles a tűrőképességük, tavasszal, amikor a nappalok már melegek, az éjszakák pedig hűvösek, nagy hőmérsékletingadozást is képesek kibírni. Nyáron ez a tűrőképesség rövidül, de ősszel megint „nyúlik”, emiatt pedig arra következtetnek a kutatók, hogy

a rövidebb és enyhébb teleket is egyre jobban bírják majd a nyugalmi állapoton kívül is. 

A szakértők több mint 28 ezer szúnyogot gyűjtöttek össze 18 szúnyogfajból, közülük ezerrel végeztek kísérleteket. Az eredmények azt mutatták, hogy a szúnyogok meglepően jól bírják a nagyon magas hőmérsékletet, így arra sem lehet számítani, hogy a melegedő nyarakon kihullanak.

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy megtegyünk mindent a szúnyogok gyérítéséért, és szabaduljunk meg minden olyan vízfelülettől a ház körül, amiben szaporodni tudnak az állatok.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.