Tudomány zöldövezet

Jeff Bezos is beszállt a fúziós energiába

ANNEGRET HILSE / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
ANNEGRET HILSE / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak egy másik cége is támogatja a Nagy-Britanniában épülő kísérleti fúziós erőművet – írja a BBC. A Culham mellé tervezett létesítmény áramot nem fog termelni, a fúziós energia kihasználásának lehetőségeit kutatja majd, akárcsak az országok közötti összefogásban épülő ITER.

A kanadai General Fusion az egyik legnagyobb olyan magáncég, amely a fúziós energiába is fektet. Az erőmű mérete nagyjából 70 százaléka lesz egy kereskedelmi reaktorénak, és az első becslések szerint 400 millió dollárba fog kerülni a megépítése.

A cél az, hogy a reaktor 2025-ben már elinduljon.

Az olyan fúziós reaktorok, mint a most épülő brit létesítmény, vagy az ITER, az atomreaktorok ellentéteként működnek. Míg a paksihoz hasonló reaktorokban atomhasadás történik, a fúziós reaktorban – egyszerűen fogalmazva – egyesülnek az atommagok. Az atomreaktorban egy instabil, radioaktív izotópot nagy sebességű részecskékkel bombáznak (ezek a részecskék általában neutronok), így az atomok felhasadnak kisebb részecskékre. A nagy izotópból két kisebb izotóp jön létre, valamint nagysebességű neutronok, amelyek újabb és újabb nagyobb izotóphoz csapódnak, fenntartva a láncreakciót – ezt nevezzük fissziónak. A fúzió viszont csak extrém nyomás és hő hatására jöhet létre.

Kapcsolódó
Csúszik a koronavírus miatt a világ első kísérleti fúziós reaktorának építése
A főigazgató szerint viszont gyorsabb és párhuzamos munkamenetekkel minimalizálható a késés.

Ha valóban minden úgy működik a gyakorlatban, mint elméletben, és a módszer működik nagy léptékben is, akkor a fúziós energia lehet a megoldás a jövő energiaigényére – kifejezetten környezetbarát, és nagyon kevés nukleáris hulladék keletkezik a használatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik