Tudomány
German Chancellor Angela Merkel (C) inspects the Wendelstein 7-x nuclear fusion reactor of the Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP) in Greifswald, northern Germany on February 3, 2016.
 / AFP / dpa / Bernd Wüstneck / Germany OUT

Egy lépéssel közelebb kerültek a németek a fúziós energiatermeléshez

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 20:24

A greifswaldi kutatóreaktorban magyar tervezésű berendezés is működik.

Fél másodpercnyi időre sikerült hidrogénplazmát előállítani a németországi Greifswaldban lévő kísérleti fúziós reaktorban. A Max Planck Plazmafizikai Intézet egyik igazgatója elmondta: 2020-ig lépésről lépésre 30 percre növelnék a plazmaállapot idejét. A kísérletet elindító gombot Angela Merkel német kancellár nyomta meg, aki maga is fizikus.

Az intézet szerint még több évtizedig tart, mire sikerül magfúzióval energiát előállítani. A hidrogén viszont szinte korlátlanul elérhető, és négy vödör vízből annyi energiát lehetne nyerni, mint negyven tonna szénből – mondta az intézet tudományos igazgatója.

A Wendelstein 7-X elnevezésű fúziós reaktor Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása, és az európai magfúziós kutatások alappillére. A berendezés a Napban zajló reakciókat modellezi, erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát, így állítva elő hatalmas mennyiségű tiszta energiát.

Szakértők több mint hatvan éve dolgoznak azon, hogy a magfúziót környezetbarát energiatermelésre használják fel. Az egymilliárd euróból megépített német berendezés működését a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja által kifejlesztett kamerarendszer felügyeli. A magyar kutatók és mérnökök által fejlesztett rendszer feladata, hogy a fúziós szerkezetet megvédje a károsodástól az esetleges meghibásodások esetén. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.