JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Tudomány zöldövezet

Gyomirtó szerek tehetik hatástalanabbá az antibiotikumokat

A gyomirtó és növényvédő szerek hatására a talajban élő baktériumok és gombák úgy mutálódhatnak, hogy az hasson az ellenállóképességükre is, és így az antibiotikumokkal szemben is hatékonyabban tudnak védekezni – írja a Study Finds.

A baktériumok ezen kívül át is tudnak adni egymásnak géneket, a gyomirtók és növényirtók túlzott használata pedig azt eredményezi, hogy

az antibiotikum-rezisztenciát erősítő géneket gyakrabban cserélik.

A Yorki Egyetem kutatói brit és kínai földeket vizsgáltak meg, és azt találták, hogy még a leggyakrabban használt gyomirtók (glifozát, glufozinát és dikamba) alacsony mennyisége is megnövelheti a rezisztenciát. A szakértők úgy gondolják, hogy a kockázatelemzők gyakran nem veszik figyelembe a talajbaktériumokat, amikor a használandó növényvédőszerek mennyiségét próbálják belőni.

Érdekes, hogy az antibiotikum-rezisztenciát elősegítő géneket a baktériumok akkor adták át gyakrabban, amikor nem számukra halálos mennyiségű növényvédőszerrel találkoztak. Ez azt bizonyítja, hogy a már relatíve alacsony gyomirtószer-használat is átalakíthatja a talaj mikrobiomját.

Ajánlott videó