Tudomány

Egyre terjed a gyógyszerekkel szemben ellenálló kólibaktérium

A 2000-es évek óta egyre terjed az antibiotikum-rezisztens Escherichia coli, a szakértők pedig hiába próbálják felvenni a baktériummal a küzdelmet. Egy friss tanulmányban a szerzők az eddigi legnagyobb vonatkozó genomikai elemzés eredményeit ismertetik – írja a Phys.org. A kutatók az elmúlt 16 év norvégiai adatait vizsgálták, és sikerült felmérniük, hogy miként adódnak át az ellenálló gének az egyes törzsek között.

Rebecca Gladstone, az Oslói Egyetem bioinformatikusa és kollégái az eredményeket egy korábbi, az Egyesült Királyságban folytatott vizsgálat adataival vetették össze. Úgy tűnik, a rezisztens törzsek nagyjából egy időben fejlődtek ki a két területen, de az Egyesült Királyságban gyorsabban növekedett a számuk.

A szakértők szerint a hasonló vizsgálatok nagyon fontosak a kólibaktérium elleni harcban. Mivel a gyógyszerekkel szemben ellenálló E. coli növekvő problémát jelent az egészségügynek, muszáj kezdeni valamit a helyzettel.

Science Photo Library – STEVE GSCHMEISSNER. / Getty Images

Az E. coli világszerte okoz megbetegedéseket, az elmúlt évtizedben pedig emelkedni kezdett az esetek száma. A baktérium sokszor fordul elő az emésztőrendszerben, ahol nem jelent fenyegetést, a véráramba kerülve viszont akár életveszélyes is lehet.

A problémát tetézi, hogy egyre gyakoribbak a multirezisztens törzsek, amelyek ellen csak korlátozott eszközeink vannak.

Gladstone-ék tanulmányukban több mint 3200 páciens adatait vizsgálták. Az eredmények alapján az ellenálló baktériumok a 2000-es évek elején, az antibiotikumok okozta nyomás hatására kezdtek el előretörni. Mára rengeteg multirezisztens törzs jelent meg Norvégiában.

Bár az Egyesült Királyságban hasonló módszerekkel igyekezték korlátozni az E. coli-t, mégis több a veszélyes törzs a szigetországban. Ennek hátterében a magasabb népességszám állhat, igaz, további elemzésekre lesz szükség, hogy megértsék az eltérés pontos okait.

A multirezisztencia viszonylag ritka a baktériumoknál, a friss eredmények alapján ugyanakkor az E. coli egyes törzsei között az ellenálló gének átadódhatnak. A kutatók következő célja az, hogy az Egyesült Királyságban is elvégezzenek egy hasonló felmérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik