Tudomány zöldövezet

Rekordgyorsasággal pusztítják Amazóniát

Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy új kormányzati jelentés alapján áprilisban újabb rekordot döntött az erdőirtás Brazíliában – írja a Phys.org. Az adatok ellentétesek Jair Bolsonaro elnök korábbi állításával, mely szerint visszaszorítják a pusztítást az országban.

A hónapban 580 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, ez új áprilisi csúcsnak számít.

Az INPE állami űrhivatal adatai alapján a tavalyihoz képest 42,5 százalékos növekedés tapasztalható. A szervezet 2015 óta elemzi a térség műholdas felvételeit.

A 2020-as viszonyokhoz képest márciusban is nőtt az elpusztított terület nagysága. Az azt megelőző két hónapban, az esős szezonban a fairtás csökkent, de januártól április végéig így is 3,9 százalékkal több erdő tűnt el, mint 2020 ugyanezen szakaszában. Hagyományosan a júliustól augusztusig tartó száraz szezon alatt pusztul el a legtöbb fa.

Amazónia a világ legnagyobb esőerdeje. Bár lehet arról vitatkozni, hogy a Föld tüdeje-e, vagy sem, az biztos, hogy fontos szerepet tölt be a bolygó egészségében.

Kapcsolódó
Lehet, hogy nem Amazónia a Föld tüdeje, de véd minket, amíg élni hagyjuk
Lehet azon vitatkozni, hogy Amazónia a Föld tüdeje-e vagy sem, de az biztos: marhalegelőkkel nem lassítjuk a klímaváltozást.

Az esőerdő mintegy 60 százaléka Brazíliában terül el. A klímatagadó, de egyéb tudománytalan nézeteket is valló Bolsonaro kritikusai úgy látják, az elnök nem tesz eleget a térség védelméért. A Climate Observatory civil szervezet szerint egyelőre lehetetlen megállapítani, hogy mennyire lesz súlyos idén az erdőirtás, de feltételezhető, hogy 2021 hozza el zsinórban a negyedik rekordot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik