Tudomány koronavírus

Arab Emírségek: a Sinopharm 93 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés esélyét

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Al Arabiya English beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban készült egy kutatás arra vonatkozóan, hogy milyen hatásos a kínai Sinopharm vakcina, amivel itthon is oltanak. Bár tudományos publikációt nem találni mellé, ami alátámasztaná az állításokat, az Abu-Dzabi Médiairoda jelentése szerint senki nem halt meg, aki megkapta a Sinopharm mindkét adagját, a vakcina pedig 93 százalékban hatékony a kórházba kerülés ellen, és 95 százalékban csökkenti az intenzív kezelés kockázatát.

Arról, hogy a fertőzést és a fertőződést mennyire gátolja az oltás, nem érkeztek adatok.

Az Emírségek egészségügyi minisztériuma korábban azt mondta, hogy a Sinopharm 86 százalékos hatásossággal gátolja a fertőzést.

Mivel nincs tudományos publikáció a bejelentéshez, az eredményeket nem érdemes készpénzként kezelni: nem tudni például, hogy hány embert vontak be a felmérésbe és mikor végezték, továbbá a kórházi kezelések és a második vakcina beadása közötti időtartam kapcsolata milyen. Azt sem tudni, hogy ezek a számok tükrében hogyan jön képbe a harmadik vakcinaadag, amit az Emírségekben több esetben is beadtak vakcinázottaknak, akiknél nem termelődött elegendő antitest a vírusra.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha ezek a számok valóban hitelesek, akkor valószínűleg a teljes vakcinálásra vonatkoznak, tehát mindkét dózisra, és a második oltás utáni 2-3 hétre mérve. A teljes védettség kialakulása előtt továbbra is nagyobb esély van a fertőződésre, és így a súlyosabb lefolyásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik