Közélet

Díjazást ígért a háziorvosoknak a kormányhivatal a kínai vakcina beadásáért

MTI/Mészáros János
MTI/Mészáros János
  • Hamarosan nagy mennyiségben érkezik kínai Sinopharm-vakcina Magyarországra.
  • A háziorvosoknak nagy erőbedobásra lesz szükségük, hogy a kormányzati elképzeléseknek megfelelően három nap alatt lezavarják az oltási kampányt, és hétfőtől szerdáig beadjanak 300 ezer dózist belőle.
  • Mindenesetre a fővárosi kormányhivatal a kínai vakcina érkezése kapcsán kiküldött levélben azt ígérte a háziorvosoknak, hogy oltásonként díjazásban részesülnek.
  • Az Operatív Törzs viszont kérdésünkre azt állította, hogy nincs Sinopharm-fejpénz.

Szijjártó Péter külügyminiszter a hétvégén jelentette be, hogy a trombózisos esetek miatt vizsgálat alá vont és ezért átmenetileg kieső félmillió Janssen-vakcina pótlása érdekében az április végéig esedékes 400 ezer dózis helyett egymillió adag kínai oltóanyagra érkezik Magyarországra.

A kormány összesen ötmillió adagot rendelt a kínai oltóanyagból, amiből eddig 1,1 millió érkezett meg, azaz a háromnegyede még hátra van a szállításoknak, miközben az oltásra regisztráltak háromnegyede már vakcinához jutott idehaza, a nyugati gyártók közül pedig a Pfizer nagy tételben szállít minden héten. Így aztán kapóra jött, hogy a még esedékes hatalmas Sinopharm-szállítmány következő részét kicsit előrehozzák: a tervek szerint április 25-én, vasárnap érkeznek Budapestre az ampullák.

Kapcsolódó
Így tudja tesztelni a kínai vakcina hatását
Falus András professzorral beszélgettünk a tesztek működéséről, illetve arról, hogy a magyar járványügy mennyire gyorsan el tudná oszlatni a félelmeinket.

Az oltóanyagok kiszállítását intéző kormányhivatalok a napokban előkészítő levelet küldtek a háziorvosoknak a Sinopharm oltási folyamatának szervezéséről. Ebben jelezték, hogy a vakcinát a beérkezést követő napon, hétfőn fogják praxisonként arányosított mennyiségben kivinni az orvosoknak, akiknek addigra le kell szervezniük az oltásra regisztráltak közül azokat, akik elfogadják a kínai vakcinát. A programban azok a háziorvosok vehetnek részt, akik vállalják, hogy hétfőn, kedden és szerdán (azaz április 26. és 28. között) felhasználják a teljes mennyiséget.

Lapunk birtokába jutott a budapesti praxisoknak kiküldött levél, amelyen Mészár Erika, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója szerepel aláíróként. Ez pedig – az orvosok értelmezése szerint is – egyfajta fejpénzt ígér a kínai oltóanyag beadásáért.

Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében oltásonként díjazásban részesül

– olvasható a levélben.

Tekintve, hogy a hazai oltási programban eddig nem fordult elő, hogy egy állami szerv külön díjazást ajánlott volna a háziorvosoknak azért, hogy egy bizonyos vakcinatípust használjanak, csak a hétvégi és ünnepnapi munkavégzést honoráltak külön, kérdést küldtünk a fővárosi kormányhivatalnak és az Operatív Törzs koronavírus sajtóközpontjának is.

Kérdéseinkre, hogy miért ajánlottak „fejpénzt” a kínai vakcináért, és mekkora díjazást várhatnak az orvosok egy-egy oltásért, a kormányhivatal nem válaszolt. Válaszolt viszont az Operatív Törzs. Azt írták:

Nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz.

Annyit fűztek hozzá, hogy kérdésünk valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott.

Csakhogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, ráadásul a kormányhivatal levelében darabszám utáni díjazásról van szó. Így továbbra is várjuk a kormányhivatal válaszát arról, hogy a levél milyen díjazásra utal, és mi indokolja, hogy ezt a kínai vakcinák esetében ajánlották fel.

Frissítünk!

A kormányhivatal leveléről ugyancsak beszámoló Telex két másik dokumentumhoz is hozzájutott: az egyikben György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt írja, hogy az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén nagyobb mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezik, ezért a rendelkezésre álló oltóanyagok mielőbbi eloltása érdekében április 26-tól 30-áig, valamint május 3-ától május 5-éig tömeges oltási szakaszt vezetnek be, vagyis az ország teljes oltási kapacitását bevonják a vakcinálási folyamatba. Május 1-jét és 2-át az országos tiszti főorvos már korábban kijelölte tömeges oltási napnak a háziorvosoknak küldött tájékoztatás szerint.

 

Egy másik, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött levél további részleteket árul el az oltási program felpörgetéséről. Eszerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált 45 évesnél idősebbek szerepelnek benne. A NEAK azt írja az orvosoknak, hogy „ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

 

Emellett arra kérik a háziorvosokat, hogy lehetőség szerint keressék meg a listán nem szereplő, azaz oltásra nem regisztrált pácienseiket, és javasolják nekik, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltás felvétele érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik