Tudomány zöldövezet

Most jönnek a tél leghidegebb napjai

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A következő napokban is északról, a sarkvidék irányából érkezik hozzánk a hideg levegő, a hőmérséklet hazánkban nagyjából megfelel a Finnország déli részén ilyenkor szokásos értéknek – írja a Kiderül.hu.

Pénteken a felhőátvonulások miatt nyugaton több, keleten kevesebb napsütésre számíthatunk, néhol jelentéktelen hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz, északkeleten hófúvás előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -8 fok között várható, késő este -6, -14 fok valószínű.

Fagyos hétvége

Szombaton az ország nagy részén több órára kisüt a nap, erősebben felhős körzetek, időszakok főként az északkeleti, keleti tájakon, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Itt-ott előfordulhat hózápor, nagyobb eséllyel északkeleten, miközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -14 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár -15, -20 fokot is mutathatnak a hőmérők.

A maximumok sem emelkednek fagypont fölé, -1 és -7 fok között alakulnak. Vasárnap is hasonló lesz az idő, a minimum-hőmérséklet általában -5 és -12 fok között alakul, de a derült, szélvédett, havas részeken -15, -16 fok körüli értéket is mérhetnek. A maximumhőmérséklet -5 és +3 fok között várható.

Jeges folytatás

Jelentős változást a jövő hét eleje sem hoz, a felhőátvonulások közepette gyakran bukkan elő a nap, a szél gyakran megerősödik, és maradnak a kemény mínuszok. Legalábbis éjszakára, mert a legmelegebb délutáni órákban helyenként már picivel fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet. A Kiderül.hu előrejelzése szerint:

  • Hétfő: éjszaka általában -5 és -12 fok, de a derült, szélvédett, havas vidékeken -13, -16 fok is lehet. Délután jobbára -4, +3 fokot mérhetnek.
  • Kedd: a minimum-hőmérséklet általában -7 és -15 fok között valószínű, azonban a derült, szélvédett, havas tájakon -16, -19 fokot is mérhetnek. Délután is csupán -4, +1 fok várható.
  • Szerda: hajnalban az ország nagy részén -8, -15 fokot olvashatnak le a hőmérőkről, sőt egyes szélvédett, havas részeken -16, -20 fokig süllyedhet a hőmérséklet. Kora délután többnyire -5, +2 fokot mérhetnek.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint van még erő a télben. Több hidegebb periódusra számíthatunk még, tartósabb enyhülés csak március közepétől várható, de a szakember szerint még áprilisban is előfordulhatnak markáns hidegbetörések.

Mindezt a tartósan beálló észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás okozza – itt írtunk róla bővebben, a lényege, hogy hirtelen és extrém változásokat tud produkálni, télen a sarkvidéki hidegtől a tavaszias időjárásig. A klímaváltozással egyre gyakrabban és hosszabb időre van jelen a meridionalitás, és okoz szélsőséges jelenségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik