Tudomány zöldövezet

A klímaváltozás okozhatta a tragikus indiai gleccserszakadást

Ajay BHATT / AFP
Ajay BHATT / AFP

Az észak-indiai Uttarakhand államban legalább 32 ember vesztette életét, miután vasárnap egy gleccser leszakadása miatt áradás alakult ki. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

Kapcsolódó

A szakértők eleinte nem tudták, hogy egy lavina, egy földcsuszamlás vagy az emelkedő átlaghőmérséklet miatt vált-e le a jégtömeg. Kutatók egy csoportja most megkezdte az eset kivizsgálását – írja a BBC. A csapat légi felvételeket, műholdas képeket és egyéb adatokat elemez. Az adatok alapján a katasztrófa forrása egy nehezen megközelíthető, 5600 méter magas csúcsnál, a Raunthinál feküdt, a szakértők szerint az érintett gleccserdarab egy sziklák által megtartott lejtőn helyezkedett el.

A hatalmas jég-, kő- és törmelékmennyiség egy viszonylag sekély hegyi folyóba esett, elzárva a víz útját. Az akadály hatására a vízszint elkezdett emelkedni, majd áradás alakult ki, amely lejjebb komoly károkat okozott, még egy gátat is elpusztított.

Dr. Kalacsand Szain, a Vaida Himalájai Földtani Intézet igazgatója szerint a függőgleccser hosszú időn át gyengülhetett, ahogy bizonyos időközönként megfagyott, illetve megolvadt.

A kutató kiemelte, a jégtömegek hasonló széttöredezését okozó gyors hőmérsékleti változások főként a klímaváltozásnak tudhatóak be.

Csak Uttarakhand államban mintegy 1500 gleccser található, ezek közül többet súlyosan érint a globális felmelegedés. A vasárnapi katasztrófa is bizonyítja, hogy a klímaváltozás nem a távoli jövő problémája, az éghajlat átalakulása már most veszélyezteti az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik