Tudomány

Példátlan múmiára bukkantak a kutatók

Egy új tanulmány alapján az ókori Egyiptomban iszapból kialakított kéreggel fedhették be azoknak a holttestét, akik nem engedhették meg maguknak a drága balzsamozást – írja az MTI. A kutatók a Sidney-i Chau Chak Wing Múzeum egyik múmiáját vizsgálták, az adatok alapján a gyolcsborítás rétegei között a testet festett iszaphéjjal borították be. Az eljárással valószínűleg a költséges balzsamozást imitálták.

A testet már 1999-ben megvizsgálták CT-vel, de a legújabb technológiáknak köszönhetően most még több részlet derült ki a maradványról. A festett iszapkéreggel az egész testet befedték, a fejet fehérre, az arcot vörösre színezték. A múmia feltehetően egy nőé, aki 26-35 éves korában halt meg időszámítás előtt 1200-1113 között.

A lelet ez az egyetlen olyan múmia, amelyen hasonló iszaphéjat fedeztek fel.

Igaz, az egyiptomi elithez tartozók holttestét alkalmanként gyantával borították be, ami hasonló kérget alakított ki. „A szegényebbek nehezebben juthattak hozzá a drága importált gyantához, különösen olyan mennyiségben, ami az egész test beborításához szükséges” – írják a kutatók a tanulmányban.

A szakértők szerint a temetkezések során olcsóbb, helyileg elérhető alternatívákat is használhattak az ókori Egyiptomban. A csapat bízik benne, hogy más múmiák vizsgálata utóbb igazolhatja ezt az elképzelést.

Sowada et al, PLOS ONE (CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Az iszapkéreg gyakorlati és vallási funkciót is betölthetett. Évtizedekkel a temetése után a múmiát sírrablók rongálhatták meg. A test újracsomagolásakor a balzsamozók iszapkérget használhattak, hogy összetartsák a testet.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a múmia több mint egy évszázaddal idősebb, mint a koporsó, amelyben pihent. A 19. század közepén, feltehetően Luxorban vásárolt múmiát valószínűleg egy régi, üres koporsóba tették a kereskedők, mert így több pénzt kaphattak érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik