Tudomány koronavírus

Így hatott a koronavírus a drogfogyasztásra

Az új, 2020-as Globális kábítószer-felmérés (GDS) sokat elárul arról, hogy miként hatott a pandémia a droghasználatra – írja az IFLScience. A vizsgálatban 25 ország 110 ezer lakója vett részt, az alanyoknak 2019 novembere és decembere között kellett kitölteniük egy kérdőívet, majd 55 ezer ember bevonásával, 2020 májusa és júniusa között azt is felmérték, hogy befolyásolta-e a pandémia a kábítószer-fogyasztást.

Az eredmények alapján egyes drogok használata némiképp visszaesett, más anyagok fogyasztása viszont látványosan megemelkedett.

A COVID-19 előtt az alkohol volt a leggyakoribb kábítószer, ezt követték a kannabisz (THC), a dohány, az MDMA, a nem pszichoaktív kannabisz (CBD), a kokain, az e-cigaretták folyadékai, az amfetaminok, az LSD, a benzodiazepinek, a varázsgombák, a ketamin, illetve a vényköteles opioidok. Aránylag a legtöbb alkohol az angol nyelvterületeken és Skandináviában fogyott.

Sebastian Leesch / EyeEm / Getty Images

Úgy tűnik, a lezárások idején az emberek többet kezdtek el inni, a válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy megnőtt a fogyasztásuk a szigorú intézkedések ideje alatt. 29 százalék kevesebb italozásról számolt be, 24 százalék pedig nem érzékelt változást. Az alanyok 47 százaléka szerint a nagyobb, egyszeri fogyasztások száma változatlan maradt, 16 százalékuk viszont úgy vélte, hogy nőtt.

Ami a kannabiszt illeti: a résztvevők 39 százalékánál emelkedett a használat, 21 százalék viszont visszaesésről számolt be. A kokain és az MDMA esetében csak kevesen tapasztaltak növekedést, 26, illetve 27 százalék ugyanakkor határozott csökkenést érzékelt.

Ez volt a kilencedik alkalom, amikor kiadták a GDS-t. Bár a felmérés segíthet jobban megismerni a globális kábítószer-fogyasztást, érdemes kiemelni, hogy a vizsgálat az alanyok saját bevallásain alapul, ami torzíthatja az eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik