Tudomány koronavírus

Koronavírus: a nyál mutathatja meg, mennyire leszünk betegek

Matteo Trevisan / NurPhoto / AFP
Matteo Trevisan / NurPhoto / AFP

A szokásos kockázati tényezők (nem, alapbetegség, immunrendszer állapota) mellett egy friss kutatás szerint a nyálunk is árulkodhat arról, mennyire leszünk betegek a koronavírustól – írja a Science magazin. Az, hogy a nyálban mennyi a vírus mennyisége, megjósolhatja, hogy mennyire lesz súlyos a betegség.

A La Jolla Immunológiai Intézet összefüggést talált a nyálban található koronavírus mennyisége és a későbbi kórházba kerülés, valamint halálozás között. Ha az eredményeiket más kutatásban is sikerül megerősíteni, az fontos fegyvert adna az orvosok kezébe: a betegeket egyszerű nyálteszt segítségével lehetne rangsorolni a betegség jövőbeli súlyossága szerint.

A szakértők szerint a nyálban található vírusterhelés hűen tükrözi a tüdőben megjelenőt,

a fertőzés pedig itt okozza a legtöbb problémát a súlyos eseteknél. Ez nem az első kutatás, ami a vírusterhelés és a fertőzés súlyossága közötti kapcsolatot mutatja ki – korábban is voltak erre utaló eredmények. A Yale Egyetem kutatói például mind nyál-, mind orrváladék-mintákat elemeztek, összesen 154 pozitív esetnél, valamint 109 negatívnál. Összehasonlították azt, hogy ki került kórházba közülük, és ki halt meg végül, és arra az eredményre jutottak, hogy a nyáltesztben található vírusmennyiség jó előjele volt a betegség súlyosságának, az orrváladék azonban nem.

Matteo Trevisan / NurPhoto / AFP

A Yale kutatásában a nyálban található magas vírusterhelés azzal is együtt járt, hogy a betegeknek kevesebb, a fertőzésre reagáló immunsejtjük volt, valamint a szervezet nagyobb eséllyel alakított ki túlzott immunválaszt, úgynevezett citokin vihart. Ez úgy történhet meg, hogy a citokinek nem vírusspecifikus immunválaszt jelentenek, azaz nem közvetlenül a koronavírusra, hanem idegen betolakodó hatására jelennek meg a szervezetben. A magas nyálbéli vírusterheléses esetek szervezetében a tüskefehérjére generálódó antitestek száma is alacsonyabb volt, valamint lassabban alakult ki a vírus elpusztításához szükséges erős immunválasz akkor is, ha felépültek.

A szakértők szerint a nyálminta azért lehet jobb előjele a betegség súlyosságának, mert az orrváladék a felső légutakhoz köthető, a koronavírus pedig mélyen a tüdőben okoz károsodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik