Tudomány

Ezért nem érdemes a kutyákkal kiabálni

A kutya az ember legjobb barátja, és mint minden szoros viszonyban, az ember-kutya kapcsolatban is előfordulnak konfliktusok. Egy friss tanulmány alapján ugyanakkor nem jó ötlet kedvenceinkkel üvöltözni vagy egyéb módon megbüntetni őket – írja a ScienceAlert.

A kutatók eredményei alapján az averzív alapú eljárásokkal, például a negatív megerősítéssel képzett kutyák a felkészítés során stresszesebbek, mint jutalmazással nevelt társaik, és ez akár a teljesítményükre is hathat. Sőt az averzív megközelítés hatása később, a képzésen kívüli szituációkban is megmutatkozhat.

Steve Cicero / Getty Images

Korábban is folytattak már hasonló vizsgálatokat, igaz, jellemzően rendőrkutyákkal és laboratóriumi állatokkal. Ana Catarina Vieira de Castro, a Portói Egyetem munkatársa csapatával ezért kifejezetten társként tartott egyedekkel kísérletezett. A példányok 42 jutalmazásos, illetve 50 averzív módszereket alkalmazó kutyaiskolából érkeztek. Az állatok három, egyenként 15 perces tréningen vettek részt, melyeket kamerával rögzítettek. A foglalkozásokon nyálmintát is vettek tőlük, hogy felmérjék egyik stresszhormonjuk szintjét.

Az eredmények alapján a durvább képzések alatt a kutyák stresszesebben viselkedtek, nyálukban pedig a kortizol koncentrációja is emelkedett.

Egy hónappal később egy másik kísérletben a hosszabb távú hatásokat tanulmányozták. 79 kutyát arra tanítottak, hogy ha egy tál a szoba egyik oldalán van, úgy jutalom található benne, ha a másikban, úgy üres. A teszt során kétértelmű helyekre tették a tálat, a korábban keményebb tréningben részesült egyedek pedig félénkebbnek bizonyultak. Érdekes módon ezek a példányok lassabban is tanultak, mint jutalmazással képzett társaik.

A szakértők szerint kutatásuk azt sugallja, hogy az averzív módszerek veszélyesek lehetnek, érdemes azonban kiemelni, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a jelenség alaposabb megértéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik