Tudomány

Felszállt a Holdról a kínai űrszonda

Felszállt a Holdról a begyűjtött kőzetmintákkal a Csang’o-5 kínai űrszonda – írja az MTI a Kínai Nemzeti Űrügynökségre (CNSA) hivatkozva. Ez az első alkalom, amikor egy kínai űreszköz egy földön kívüli égitestről indult el.

Az űrszonda leszállóegysége kedden érkezett meg az objektumra, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum nevű lávamezőn.

A minták hozzájárulhatnak a Hold eredetének és kialakulásának alaposabb megértésében.

Hszing Zsu-oji, az űrszonda tervezője szerint a szerkezet a tervezettnél több mint egy nappal hamarabb végzett a kőzet- és talajminták begyűjtésével, összesen 19 órát dolgozott a Holdon. Miután elraktározta azokat, a felszállóegység visszaindult a Hold felszínéről. A hajtómű mintegy hat percnyi működés után Hold körüli pályára állította a felszállóegységet. A művelet során a leszállóegység egyfajta átmeneti felbocsátó állásként működött.

A Csang’o-5 elhagyva az égitest felszínét a jelenleg a Hold körül keringő orbiteren dokkol. A minták a modul fedélzetén lévő kapszulába kerülnek majd, amely a Földre hozza őket.

JIN LIWANG / XINHUA / Xinhua via AFP

Kína először 2013-ban landolt a Holdon, 2019 januárjában pedig a Csang’o-4 elsőként szállt le az égitest túlsó oldalán. A 8,2 kilogramm súlyú Csang’o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, amikor egy ország kőzetmintákat gyűjtött be a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat emberes misszió során sikerült mintákat elhoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik