Tudomány

Szükség van az illegális drogokra az orvostudományban

Getty Images
Getty Images

A pszichedelikus szerek reneszánszukat élik az orvostudományban, főként a mentális betegségek kezelésében érnek el velük nagy sikereket a kutatók. Persze nem a ’70-es évek nagy kábítószer-szabadságára kell gondolni – most ellenőrzött keretek között, kis mennyiségben, szigorúan monitorozva használják a szereket orvosok, kutatók azért, hogy az eddig kezelhetetlen, vagy nehezen kezelt rendellenességekben áttörést érjenek el. A Web Summit konferencián szakértők beszéltek arról, hogy miért menthetik meg a pszichedelikus szerek a mentális rendellenességeket kezelő orvostudományt.

A pszichedelikus drogokat rengeteg problémára lehet alkalmazni: a cluster fejfájástól kezdve a depresszión át a poszttraumás stressz szindrómáig (PTSD) terjed a spektrum, sokszor olyan helyzetekben is áttörést lehet elérni, amikor semmilyen más gyógyszer nem hatott.

Erre egyébként szükség is van: ha a leggyakoribb mentális problémát nézzük, a WHO adatai szerint 300 millió ember küzd szorongással a világon. Minden negyvenedik másodpercben meghal valaki öngyilkosság következtében. A mentális betegségek költsége 2030-ra már 16 billió dollárra rúg majd a lecsökkent produktivitás miatt. A jelenlegi gyógyszeres kezelések pedig nem kecsegtetnek túl sok reménnyel: a szerotoninrendszerre ható szerek nem hatnak azonnal, ráadásul a megfelelő koktélt is nehéz személyre szabva beállítani. 30 százalékuk az első felírás alkalmával hatástalan marad. A benzodiazepineket fogyasztók 15 százaléka függővé válik.

Az antidepresszánsokat szedő felnőtteknél 2,5-szeresére nő az öngyilkossági kísérletek előfordulásának aránya.

„A pszichedelikus szerekkel való kezelés gyors, és a pozitív hatása hónapokig, sőt, akár örökre megmaradhat” – mondta el a Web Summit konferencián dr. Ekaterina Malievskaia, a Compass Pathways mentális egészséggel foglalkozó vállalat innovációs vezérigazgatója és társalapítója.

A pszichedelikus drogokat nem most kezdték el kutatni a mentális problémákkal összefüggésben, korábban is voltak már sikeresnél sikeresebb kísérletek. „Oda kell figyelnünk viszont, hogy hogyan beszélünk a kezelésekről, nem szabad a ’70-es évek droghasználat-szabadságára asszociálni” – mondta Kelsey Ramsden, a Mind Cure mentális egészséggel foglalkozó techvállalat ügyvezető igazgatója. „Nem öngyógyításról van szó, hanem egy nagyon hatékony módszerről, aminek magas az eredményessége.” A szakértő megjegyezte, hogy hiába kutatják a területet már régóta, most sokkal jobban képesek vagyunk megfigyelni a tudományt mögötte, és megértjük az összefüggéseket.”

Egy ilyen kezelés teljesen ellenőrzött keretek között zajlik: a beteg olyan helyiségben van, ahol egy segítő, legtöbbször egy terapeuta segíti. Az igazi munka azonban ezután kezdődik: a következő hetekben, hónapokban dolgozzák fel a betegek szakember segítségével a látottakat.

Getty Images

„Ezek az eljárások demisztifikálják a droghasználat során jelentkező tapasztalatokat” – mondta Malievskaia. „Két rendszeren keresztül hatnak: az egyik az agy szerotoninrendszere, ezek a vegyületek a szerotoninreceptorokhoz kötődnek, és tudjuk, hogy ez felelős az élményekért. A folyamat egy sor neurokémiai eseményt vált ki. A másik rendszer az agy alapműködési hálózata (default mode network), ami összegyűjti a korábbi élményeinket, a környezetünkből, minket körülvevő emberekből megmaradt hatásokat. Egy kognitív viselkedési mintahálózat, ami érzelmi stimulációra jön létre, mondhatnánk úgy is, hogy az önérzet, az egó érzékelése. A pszichedelikus szerek lekorlátozzák ezt a hálózatot, és lehetővé teszik, hogy a fogyasztó, a beteg egy más megközelítésből lássa saját magát, és fel tudja dolgozni a traumát okozó eseményeket.”

A szakértők szerint a drogokat már régen dekriminalizálni kellett volna,

mivel az öngyógyítás általában akkor jelentkezik, ha valaki mentálisan nem stabil – az, ha ilyenkor valakit börtönbe zárunk, nem segít, sőt, ront a helyzeten. Sokkal hatékonyabb lenne, ha ilyenkor segítséget kapnának azok, akiknek szükségük van rá – a szakemberek szerint szerencsére, úgy tűnik, erre indulhat el a szabályozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik