Tudomány zöldövezet

Hideggel érkezik a szikrázó napsütés

Látszik már a fény az alagút végén, vagyis időjárásunk jól érzékelhető módon menetel kifelé a hosszú ideje uralkodó felhős, párás, ködös, szürke egyhangúságból. Jelenleg még mindig a kiterjedt anticiklon hatása alatt állunk, az alsó, hűvös légrétegeket a magasban enyhébb levegő szorítja a felszín közelébe, ez a Kárpát-medencében az őszi-téli félévre jellemző hidegpárna jelensége.

Jön a kisöprő hidegfront

Hétfő délután azonban nyugatról egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, ez a tipikus »kisöprési szituáció« pedig végre megbolygatja a régóta tapasztalt mélabús egyhangúságot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A megfogalmazás nem véletlen, a front tényleg elkezdi kisöpörni a felhőket és a ködöt a Kárpátok közt fekvő „lavórból”, de jelentős, és tartós változáshoz nem elég erős. A front felhőzete lassan vonul délkelet felé, nyomában pedig kedden és szerdán többfelé előbújik a nap, még ha csak időszakosan is.

„Cserébe” viszont megélénkül a szél, szórványos eső, zápor főleg a keleti és déli tájakon valószínű, e két napban a legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-13 fok között várhatók.

Hózáporok és mínuszok

Említett anticiklon még összekapja magát, szerda délután dél felől visszakúszik a ködös, párás idő, de már csak rövid időre. A légkör egyre aktívabbá válik, a november 20-án várható hidegfront már megadja a kegyelemdöfést a „szmötyis” időnek.

Felerősödik a szél, sok helyen számíthatunk csapadékra, a hegyekben hózáporokra, éjjelre a hőmérséklet fagypont környékére vagy kicsivel az alá csökken, napközben 5-9 fokot mérhetünk.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 23-án éri el térségünket egy „combosabb” hidegfront, a rá következő két napban leginkább északkeleten, de valójában az északi tájainkon bárhol kialakulhatnak hózáporok, sőt ezek, a meteorológus szerint „kisebb havazás, hózáporokból síkvidéken is 1-2 centi hullhat, ám ez nem »megmaradó« hó, az esetlegesen kialakuló lepel napközben órákon belül elolvad”.

Átlag alá süllyed a hőmérséklet is, a hajnali legfeljebb -3 és -4 fok után a legmelegebb órákban is csak plusz 3-4 fok követi.

Szikrázó napsütés

Még előrébb tekintve ismét egy anticiklon terjeszti ki hatását Magyarország légterére, ám ez nem a mostani, hidegpárnás jelenség lesz: a hideg mellett erős szél és szikrázó napsütés lesz a jellemző.

November utolsó napjaiban némi felmelegedés indul, de innentől némileg zavaros még a helyzet. Ami valószínűnek látszik, hogy december 4. környékétől ismét átlag feletti hőmérsékletet tapasztalhatunk, miként a meteorológus fogalmaz: próbálkozik a hideg, de stabilan nem tudja megvetni a lábát.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik