Tudomány zöldövezet

Most először nem fagyott be a Jeges-tenger októberben

Az arktiszi jégtáblák szezonális összehúzódása és kiterjedése ebben az évben igencsak aggodalomra adhat okot: 2020 volt ugyanis a mérések óta az első év, amikor nem fagyott be olyan terjedelmében, amilyenben mindig is szokott. A szibériai Laptyev-tenger a Jeges-tenger egy peremtengere, és októberben még nem mértek rajta szignifikáns jégtakarót – írja az IFL Science.

A Jeges-tenger jellemzően jégmentes a nyári hónapokban, majd jégtakaró borítja a téliekben, a folyamat pedig már ősszel megkezdődik. A globális felmelegedés miatt egyre kevesebb jeget számolnak a területre, és teljesen jégmentesre 2030-2040 telére becslik. A régiót az idei év igencsak megviselte, váratlan melegfront érkezett Szibériára, ahol júniusban az átlaghoz képest plusz 10 Celsius-fokot mértek.

A melegfront következményei most is jól látszanak, a Laptyev-tenger jég nélkül maradása pedig komoly következményekkel jár az egész Jeges-tengerre nézve. Az egész egy nagy láncreakció: a Szibéria partjainál formálódó jeget a Laptyev-tengeren keresztül fújják a nyílt tengerre az erős szelek, a jég pedig fontos táplálékot visz magával a planktonok számára. Mivel az idei téli jég valószínűleg vékonyabb lesz, mint a korábbi évek során az megszokott volt, a planktonok nem kapnak elég tápanyagot, és kevésbé hatékonyan tudják majd kivonni a szén-dioxidot az atmoszférából.

Ez pedig komolyabb globális felmelegedést, ezen keresztül még kevesebb sarkköri jeget jelent majd.

A mostani hőhullámhoz valószínűleg az is hozzájárult, hogy a Laptyev-tenger jégtakarója nyáron is korábban olvadt, szakértők szerint ez mintegy 5 Celsius-fokot tett hozzá a melegedéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik