Tudomány zöldövezet

Drámai átalakulás küszöbén a Jeges-tenger

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint nagy valószínűséggel már 2050 előtt jégmentessé válhat bizonyos nyarakon a Jeges-tenger – írja az MTI. A szakértők úgy vélik, hogy a klímavédelmi intézkedések határozzák majd meg, hogy milyen gyakran és milyen hosszan lesz ez így.

Dirk Notz, a Hamburgi Egyetem munkatársa és kollégiá azt vizsgálták, hogy miként változik a jövőben a Jeges-tenger (más néven Északi-sarki-óceán) jégtakarója, ha továbbra is magas lesz a szén-dioxid-kibocsátás, a klímavédelmi intézkedések pedig nem lesznek elegendőek. A szimulációkban gyorsan eltűnt nyárra az egész évben folytonos jégtakaró. Az eredmények alapján bizonyos nyarakon akkor is elolvadhat a jég, ha a szén-dioxid emissziója gyorsan csökken.

Kép: Getty Images

Ha gyorsan és jelentősen csökkentjük a globális szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedést, a Jeges-tenger jege még akkor is valószínűleg eltűnik egy-egy nyárra 2050 előtt. Ez nagyon meglepett minket”

– mondta Notz.

Jelenleg az Északi-sarkot egész évben tengeri jég borítja. Nyaranta ennek kiterjedése csökken, télen pedig ismét nő. A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben gyorsan zsugorodott a tengeri jég kiterjedése a Jeges-tengerenm, ez jelentős hatással van az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára és klímájára. A tengerjég a jegesmedvék és fókák élőhelye és zsákmányszerző területe, és hűti a térséget azáltal, hogy visszaveri a napfényt.

A kutatók szerint a jövőbeni szén-dixoid-kibocsátástól függ, hogy milyen gyakran fogja elveszíteni jégtakaróját nyáron a Jeges-tenger. Ha az emisszió gyorsan csökken, csak egy-egy ilyen év lesz, magasabb kibocsátás mellett viszont az évek többségében jégmentes lesz az óceán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik