Tudomány zöldövezet

Elért egy sérülékeny arktiszi tavat a szibériai dízelolajfolt, a Jeges-tengerig is eljuthat

Mi is beszámoltunk róla, hogy május 29-én egy baleset folytán egy oroszországi erőműből húszezer tonnányi üzemanyag folyt bele a sarkvidéki Ambarnaya folyóba, hatalmas területen teljesen vörösre festve azt. A tisztítási munkálatok ugyan megkezdődtek (június 7-ig összesen 6730 tonna szennyezett talajt és 400 tonna dízelt sikerült kinyerni), de úgy tűnik, nem elég gyorsan: a Gizmodo szerint a folt elért egy olyan arktiszi tavat, ami nagyon sérülékeny, és a Jeges-tengerbe vezet.

Az űrből is látszik a szibériai véres folyó, amibe húszezer tonnányi gázolaj ömlött
A dízel vörösre festette a folyót, a képeken az égő olaj füstje is látszik.

Ha a folt eléri a tengert, az óriási ökológiai katasztrófát jelentene.

A szóban fogó tó a Pyasino-tó, ami nagyjából 70 kilométer hosszú, és jellemzően jó a bioszférája, sok hal él benne. Lehetetlen azonban megjósolni azt, hogy milyen hatással lesz rá a terjedő dízelréteg.

A legfontosabb feladat most az, hogy a tisztítóbrigád megakadályozza a dízel tovább terjedését a Pyasina-folyóba, ami viszont már a Jeges-tengerbe torkollik.

Egy lebegő gát próbálja megállítani a dízel tovább terjedését. Kép: IRINA Yarinskaya / AFP

A szakértők szerint a Norilsk Nickel erőmű dízeltartálya, amely végül összerogyott és kiömlött, azért mondta fel a szolgálatot, mert a globális felmelegedés miatt a permafroszt olvad, a jeges talaj felolvadt, puhább lett. A Norilsk körzet egyébként is különösen veszélyeztetett ilyen szempontból: egy 2018-as kutatás kimutatta, hogy az arktiszi infrastruktúra egyharmada olyan jelenleg még fagyott talajon áll, amely évszázad közepére teljesen kiengedhet.

Vlagyimir Putyin egy televíziós vitában elmondta a Norilsk Nickel elnökének, Vlagyimir Potaninnak, hogy ha időben kicserélte volna a tartályokat, nem lenne veszélyben a környezet, és nem kellene több millió rubelt költeni a tisztítási munkákra. Az oroszok jelenleg Vyacheslav Starostint, az erőmű vezetőjét vádolják azzal, hogy megszegte a környezetvédelmi szabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik