Tudomány zöldövezet

Éhen halnak a madárfiókák a klímaváltozás miatt

A madarak, mint minden más állatfaj, igyekeznek alkalmazkodni a klímaváltozás okozta körülmények változásához. A Cornell Egyetem és a Max Planck Intézet közös kutatása szerint ez azonban nem mindig jelent jót: az odúfecskék (Tachycineta bicolor) például egyre korábban költ, a fiókák korábban bújnak ki a tojásokból, ez azonban komoly veszélybe sodorja őket – írja az Eurekalert.

A PNAS tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az odúfecskéknél az időszak, amikor a fiókák kikelnek, és az, amikor elérhető mennyiségű táplálék áll a rendelkezésükre, egyre inkább elválik egymástól. A szakértők több évtizednyi adatot néztek át az odúfecskék költéséről, az időjárásról és a számukra megfelelő élelmiszer elérhetőségéről, és megállapították: a költési időszakot egyszerűen előre hozni nagyon veszélyes szokás, ami egyre több madárpopulációnál megfigyelhető.

Fotó: Getty Images

Az állatok azért költenek korábban, mert a tavaszi időjárás most már korábban lesz barátságos, melegebb van tavasz elején, mint egyébként szokott. Az állatok különösen érzékenyek az életciklusuk miatt, vagyis az időjárás alapján tologathatják a költési és költözési időszakot is, ami nem feltétlenül a legjobb megoldás, legalább is az új tanulmány szerint.

Az odúfecskék az elmúlt 30 évben minden évtizedben átlagosan 3 nappal hozták előbbre a költési idejüket, a korábban kikelő fiókák azonban nagyobb veszélyben voltak a kiszámíthatatlan időjárás és a kevesebb élelem miatt. A kutatók szerint azok az állatok vannak a klímaváltozás miatt a legnagyobb veszélyben, amelyeknek a táplálékuk nagyon függ az időjárástól, ilyenek a fecskék által elfogyasztott rovarok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik