Tudomány zöldövezet

Harminc bálányi PET-palackot vitt a Parlament elé a Greenpeace

Több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vitt ki a Greenpeace Magyarország a Kossuth térre, hogy felhívja a figyelmet mértéktelen és pazarló fogyasztásukra. A zöld szervezet a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését követeli a kormánytól.

Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot  használunk el Magyarországon — írja csütörtöki közleményében a Greenpeace. Hozzáteszik: ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot. A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon.

A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen. 

Legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban, ennek az elképesztő mennyiségű értékes nyersanyagnak körülbelül 70 százaléka soha nem lesz újrahasznosítva: a palackok többnyire lerakókban, égetőkben, árokparton vagy a tengerekben végzik. A természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig  bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot — fogalmaz a szervezet.

Az alumínium dobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire szemétlerakókon végzik. Egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk csak, pedig előállításukhoz értékes nyersanyagot, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolajat használnak

— írják, hozzátéve: az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően. Szerintük az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy a gyártók, forgalmazók által előszeretettel hangoztatott  újrahasznosítás nem jelentett megoldást a hulladékválságra. Magyarországon mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosítási aránya évről-évre csökken, miközben bolygónkat és benne az országot is soha nem látott mértékű műanyagszennyezés árasztotta el.

Fotó: Járdány Bence /Greenpeace

Kiemelik: az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján most egy új visszaváltós rendszer kerülne bevezetésre, amely betétdíjassá tenné a PET-palackokat és az alumínium italcsomagolásokat. A Greenpeace álláspontja szerint azonban ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy véget lehessen vetni az erőforrás-pazarlásnak és megfékezhessük a klíma- és ökológiai válságot. Úgy látják: elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjedése, amellyel az újrahasznosítás helyett az újrahasználatot ösztönözzük. Ez az uniós hulladékhierarchiában is előkelőbb helyen szerepel.

A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését követeli a magyar kormánytól. Szerintük a használat után pár perc alatt szemétbe kerülő PET-palackok és más egyszer használatos italos csomagolóanyagok helyett a kormánynak törvényileg köteleznie kell a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • az italcsomagolások legalább 70 százaléka legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

Nagymamáink életében is működtek az újratölthető italcsomagolások, és érték volt az erőforrásokkal való takarékoskodás, a természeti kincseink megóvása. A magyar kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartására kötelezze a gyártókat és forgalmazókat Magyarországon. Azt várjuk a kormánytól, hogy cselekedjen: legyenek elérhetőek itthon a fenntartható, környezet- és klímabarát italcsomagolások, vessünk véget a pazarló, a természetet elszennyező és pusztító eldobható kultúrának

— nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

Ezek azok a nagyvállalatok, amik miatt műanyagba fulladunk
A Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo a fő műanyagszennyezők.

Kiemelt kép: Járdány Bence /Greenpeace

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik