Tudomány zöldövezet

Saját hajukkal próbálják megállítani az olajfoltot a mauritiusiak

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Mauritius partjainál egy japán tengerjáró hajó megfeneklett, és olaj szivárog belőle a vízbe. A helyzet annyira komoly, hogy a miniszterelnök, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban, és Franciaország segítségét kérte az óceán megtisztításához és a hajó kiemeléséhez.

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson
A szigetország nem bír el a japán tengerjáróból kiömlő olajfolttal.

Bár a szivárgást azóta megszüntették, továbbra is probléma, hogy mit kezdjenek az olajfolttal. Amíg a külső segítségre várnak, a helyiek a saját kezükbe vették az irányítást, és maguk csinálnak olyan akadályokat, amelyek a víz felszínére helyezve kordában tartják az olajat. Ehhez pedig cukornád-leveleket és a saját hajukat használják.

Műholdkép a hajóról. Kép: AFP PHOTO / Satellite image ©2020 Maxar Technologies

Az emberi hajra azért van szükség, mert nagyon jól magában tartja az olajat, ezért a vízfelszínről még fel is lehet szívni vele az olajfolt egy részét. Egy kilogrammnyi haj 8 liter olajat képes magában tartani, a hajóbaleset nyomán jelenleg körülbelül 1000 tonna úszik a vízfelszínen.

A helyieket jelenleg bátorítják, hogy vágják le a saját hajukat, és küldjék be az illetékeseknek, a fodrászok pedig mindenkinek ingyen hajvágást biztosítanak, aki a levágott hajat aztán utána felajánlja az olajfolt eltakarítására. Franciaország is beszállt a jótékonykodásba: 20 tonna hajat küldenek a szigetországnak segítségül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik