Tudomány zöldövezet

Környezeti vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson

Mauritius miniszterelnöke, Pravind Jugnauth környezeti vészhelyzetet hirdetett az országban a japán tengerjáró hajó, az MV Wakashio megfeneklése miatt – írja a The Guardian. A hajóból folyamatosan olaj szivárog az Indiai-óceánba.

Az MV Wakashio július 25-én feneklett meg, és most már több tonnányi dízel és olaj ömlik belőle az óceánba.

A mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója, Deborah de Chazal közölte, a japán hajó négyezer tonna üzemanyagot szállított. Elmondta, hogy merülőfalakat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül, hogy felfogják a szennyeződést. Külföldről is érkezik felszerelés és segítség, mivel Mauritiuson nincsenek meg a megfelelő eszközök az olajszennyezés kezelésére.

Műholdkép a hajóról. Kép: AFP PHOTO / Satellite image ©2020 Maxar Technologies

A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő hajó Brazíliából tartott Szingapúrba, a történtek okát még vizsgálják. A teherhajó 20 fős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt.

A miniszterelnök a franciák segítségét kéri abban, hogy védekezni tudjon a katasztrófa hatásai ellen. Arra hivatkoznak, hogy Mauritius mintegy 1,3 millió lakosát már így is nagyon keményen sújtotta a koronavírus-járvány, hiszen rengetegen a turizmusból élnek a szigeten.

„Az országunknak nincs meg a szakértelme és az eszköztára ahhoz, hogy kiemeljen egy ilyen megfeneklett hajót” – mondta a miniszterelnök. „A rossz időjárás is hátráltatja a munkánkat.”

Hatóságok jelenleg is vizsgálják, ki a hibás a katasztrófáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik