Nagyvilág

Megfeneklett egy terherhajó Mauritius mellett, és folyamatosan folyik belőle az üzemanyag

Környezeti katasztrófa fenyegeti Mauritiust egy megfeneklett teherhajó miatt, amelyből üzemanyag folyik a tengerbe.

Hírügynökségek pénteki jelentése szerint a panamai zászló alatt hajózó japán teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a levegőből készült fényképek szerint a belőle kifolyó dízel és olaj egyre nagyobb felületet borít a türkiz vizeken. A L’Express című helyi újságban elfeketedett strandokról és elpusztult tengeri élőlényekről készült fotók jelentek meg.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint félő, hogy a szennyezésnek pusztító következményei lesznek.

Az MV Wakashio július 25-én feneklett meg, és most már több tonnányi dízel és olaj ömlik belőle az óceánb

– mondta Happy Khambule, a Greenpeace afrikai szervezetének egyik menedzsere, aki szerint ezernyi fajt fenyeget pusztulás veszélye a Kék-öböl, Pointe d’Esny és Mahebourg vizeinél, ami súlyos következményekkel járna a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és az egészségre Mauritiuson.

A mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója, Deborah de Chazal közölte, a japán hajó négyezer tonna üzemanyagot szállított. Elmondta, hogy merülőfalakat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül, hogy felfogják a szennyeződést. Külföldről is érkezik felszerelés és segítség, mivel Mauritiuson nincsenek meg a megfelelő eszközök az olajszennyezés kezelésére.

A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő hajó Brazíliából tartott Szingapúrba, a történtek okát még vizsgálják. A teherhajó 20 fős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik