Tudomány zöldövezet

Viharok és hőség: durvul a helyzet

Épp csak túl vagyunk az özönvízen, amit egy izmos mediterrán ciklon okozott a múlt hét végén, máris itt az újabb időjárási figyelmeztetés a hőség miatt. A Kiderül.hu szerint a sok napsütés mellett az ország északkeleti, keleti harmadán lehet több gomolyfelhő az égen, de csapadékra ezekből nem kell számítani.

Hőség

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, északkeleten számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

Figyelmeztető előrejelzés keddre. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, ahol a napi középhőmérséklet kedden a 27 fokot is elérheti. Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ez 25 fokos középhőmérsékletet jelent.

A maximumhőmérsékletek szerdán is elérhetik a 35 Celsius-fokot, az első fokú figyelmeztetés pedig a déli megyékre és az ország középső részére – Budapestet is beleértve – terjed ki.

Zivatarok

A kánikula mellett kedden Vas megyében, ám szerdán már az ország több mint felén zivatarokra is figyelmeztetnek. Ma a késő délutáni, esti órákban az északnyugati határvidékre (Sopron, Fertő környéke) kis eséllyel már besodródhat egy-egy zivatar, amelyet szélerősödés (> 45-50 km/h) kísérhet.

Figyelmeztető előrejelzés szerdára. Forrás: Kiderül.hu

Éjszaka gyenge hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, hatására reggelig az északi határvidéken néhol, szerdán napközben főleg az északi megyékben elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására, amelyeket elsősorban jégeső, illetve viharos (> 60 km/h) széllökések kísérhetnek.

Az északkeleti tájakon heves (nagyobb méretű jéggel járó) zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Az esti órákban a zivatartevékenység fokozatos lecsengése valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik