Tudomány zöldövezet

Hatalmas változás jön az időjárásban

Az elmúlt hét második felének időjárását egy mediterrán ciklon alakította, ami ugyan kellemesen enyhítette a tikkasztó meleget, ám „cserébe” extrém özönvízzel árasztotta el hazánk nagy részét.

A júliusi országos csapadékátlag 65, a délnyugati tájakon 75 mm, ehhez képest szombatra a Somogy megyei Vése községen 178 mm hullott. Ez a háromhavi mennyiség pedig olyan új országos rekord, hogy az előző, 2010-ben mért napi rekord (július 24.) már a kanyarban sem látszik: akkor 106,8 mm esett Nyírlugoson.

A folytatásban hatalmasat fordul időjárásunk, beáll a masszív kánikula, a zivatarokat, felhőszakadásokat tikkasztó meleg váltja

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Hétfőre még riasztás

Hétfőn még a Duna vonalától keletre számíthatunk intenzív zivatarokra, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, és az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan frissülő veszélyjelző térképén is sok a „sárga”, azaz a riasztás az aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségekre.

A szöveges indoklás szerint hétfő délutántól és este az ország északkeleti felén (nagyjából a Salgótarján-Szeged vonaltól keletre, északkeletre) szórványosan, másutt kis eséllyel elvétve lehet zivatar, amelyet néhol viharos széllökés (általában 60-80 km/h), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (~20 mm) és jégeső kísérhet.

Az éjszaka első felében még az említett területeken lecsengő jelleggel lehetnek zivatarok, majd az éjféli órákra teljesen megszűnik a csapadéktevékenység. Hajnalra viszont a Tisza vonalának tágabb környezetében, a Tiszántúlon, illetve északkeleten foltokban párásság és köd képződik. A látási viszonyok viszont kedd reggel gyorsan javulnak majd, kedden alapvetően a veszélyjelzési kritériumok nem sérülnek.

Keddtől kánikula

A mediterrán ciklon kiadta a dühét, elgyengült, keddre tovább is áll kelet felé, helyére pedig nyugatról anticiklon nyomul térségünkbe. Ez pedig kánikulát jelent.

Holnaptól már mindenhol sok napsütés várható, a csapadék esélye kicsi, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul – északkeleten lesz „hűvösebb”. Néhány kisebb, helyi záport vagy zivatart leszámítva csapadékra egész héten nem kell számítani, a legmagasabb hőmérséklet az ország nagy részén átlépi a 30 fokot.

Éjszakára viszont – jelen állás szerint – általában 20 fok közelébe vagy az alá hűl a levegő, így kérdéses, hogy a napi átlag eléri-e a hőségriadó küszöbértékét

– teszi hozzá a szakember.

Szerdán északnyugat felől gyenge hidegfront érkezik, de hatását nemigen fogjuk érzékelni. A markáns változás jövő héten várható, amikor egy újabb hidegfrontból lehűlésre és jelentős csapadékra számíthatunk.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik