Tudomány zöldövezet

Tűz pusztítja a világ legnagyobb mocsarát

Az év első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer erdőtüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe), ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A szomszédos Amazonas-vidékén az idei június volt a legrosszabb az erdőtüzek szempontjából az elmúlt 13 évre visszatekintve.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területét érinti, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. 2018 azonos időszakában a térségben 277 tüzet regisztráltak – számol be az MTI.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint két nap alatt 7000 hektár égett le. A Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a pandémia is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal – mondták el helyi természetvédők.

Kiemelt kép: Chico Ribeiro / Mato Grosso do Sul State Government / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik