Tudomány zöldövezet

Végleg eltűnhetnek a jegesmedvék

Jól ismert tény, hogy a sarkvidék átalakulása komoly veszélybe sodorja a jegesmedvéket, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor a faj a vártnál jóval előbb kipusztulhat – írja a ScienceAlert. Ahogy olvad a jégtakaró, egyre kevesebb vadászterülete marad az állatoknak, így csökken a testtömegük és a túlélési esélyük. Sok régióban már most nagyon kevés példány maradt.

Steven Amstrup, a Polar Bears International munkatársa és a csapat tagja szerint a medvéknek egyre hosszabb ideig kell böjtölniük, mivel a tengert csak rövidebb ideig borítja a vadászathoz nélkülözhetetlen jég. Péter K. Molnár, a Scarborough-i Torontói Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a jelenlegi trendek mellett 80 év múlva a 13 vizsgált populcáióból 12 jelentős egyedszámcsökkenést tapasztal majd.

Kép: Getty Images

Jelenleg mintegy 25 ezer jegesmedve él a természetben. A szakértők régóta tudják, hogy a faj veszélyben van, de a mostani az első vizsgálat, amely pontosan vázolja lehetséges kihalásukat. A kutatók az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület klimatikus adatait felhasználva számolták ki, hogy hogyan csökkenhet a sarkvidéki jégtakaró a jövőben, emellett a jegesmedvék energiaszükségletét, illetve maximum és minimum tömegét is felmérték.

A csapat arra jutott, hogy a faj jelenlegi természetvédelmi státusza, azaz a sebezhető besorolás, nem adja vissza pontosan, mennyire fenyegetett az élőlény.

Amstrup szerint a jegesmedvéket csak a klímaváltozás megállításával lehet megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik