Tudomány zöldövezet

Ez a legnagyobb fenyegetés most a biodiverzitásra

A turizmus, a kereskedelem és a klímaváltozás a katalizátora annak a folyamatnak, ami jelenleg a legnagyobb veszélyt jelenti a biodiverzitásra: a Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a folyamat pedig nem más, mint az invazív fajok fokozott terjedése.

A The Guardian elemzése szerint az alapvető probléma az, hogy olyan nem őshonos állat- és növényfajok jelennek meg mindenfelé, amelyek előbb-utóbb elszaporodnak, ha pedig az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése. A kutatás szerint ez a fordulópont akkor érkezik el, ha a 20-30 százalékkal megnő az idegen fajok aránya, amitől már nem vagyunk olyan messze.

Kép: Getty Images

Az invazív fajok azért jelentenek akkora problémát, mert minden területen az őshonos állat- és növényfajok törékeny egyensúlyban élnek egymással, szabályozzák a populációt, és ha ez az egyensúly felborul, komoly következményei lehetnek: akár egész fajok halhatnak ki, vagy szaporodhatnak annyira túl, hogy a terület már nem tudja ellátni őket.

De az invazív fajok elterjedésének olyan következményei is lehetnek, amelyekre nem is gondolnánk elsőre: Ausztráliában például egy afrikai fűféle terjedt el, ami megnövelte a bozóttüzek intenzitását, sokkal jobban égett ugyanis, mint az őshonos füvek –

egészen pontosan tizenkétszeresen intenzívebben ég az afrikai fű, mint az ausztrál.

A kutatásból kiderült, hogy a turizmus komoly mozgatórugója a fajok inváziójának, különösen a trópusi területeken, a mérsékelt övön és a sarki régiókban pedig a klímaváltozás okozza a legtöbb változást. Ezen kívül az állatkereskedelem is fontos szerepet játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik