Tudomány zöldövezet

Hatalmas vihar gázol át hazánkon

Sokan érzik úgy, hogy hűvösre és csapadékosra sikerült az idei nyárkezdet, és utóbbi igaz is. Ami viszont a hőmérsékletet illeti, nagyjából ez volt a „normális”, sőt valamivel még átlag feletti, vagyis elvárásaink mára már a klímaváltozás szélsőségeihez igazodtak. A mögöttünk hagyott hétvégére aztán az a hosszú ideig térségünket uraló sekély ciklon továbbállt, helyét egy délnyugatról érkező anticiklonnak adta át, betört a kánikula.

A hőség hétfőn 36-37 fokkal tetőzik, majd délután, kora este egy heves viharokkal járó hidegfront valamelyest lehűti a levegőt. Mielőtt folytatnánk, Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa megjegyzi:

Magyarországon 30 Celsius-fok feletti országos átlag legfeljebb augusztus elején nevezhető megszokottnak, akkor is csak pár napig.

Jön a vihar

Ami tehát az előttünk álló időjárást illeti, hétfőn még az anticiklon hatására tombol a kánikula, a csúcs 36-37 fok körül várható, és csak a Dunántúl északnyugati szegletében marad 30 fok alatt a hőmérséklet. A változást egy, a Brit-szigetek környékén kialakult ciklon hozza, hidegfrontja északnyugati irányból érkezve néhány órán belül végigszáguld hazánkon ma késő délután, kora este. Kemény viharokra számíthatunk.

A heves zivatarokat jellemzően 60-90, de néhol 100 km/órás lökések kísérik, a felhőszakadásokból helyenként 20-40 mm-nyi eső és nagyobb méretű jég várható

– a részletekről itt talál bővebb tájékoztatást.

A front után két nap „nyugi” következik. Néhány futó záporon kívül csapadék nem várható, az átlagos hőmérséklet kedden 25-30, szerdán viszont már 27-33 fok között várható. Csütörtökön pedig a hétfőihez hasonló intenzitású hidegfront már újra kemény viharokat hoz, de a levegőt is „visszahűti” a július eleji átlagra.

Változékonyság a folytatásban

A hétvége nyugodtnak ígérkezik igazi strandidővel: 25-30 fok néhány záporral, zivatarral.

Ami a folytatást illeti, jelen állás szerint július 7. környékén érkezik újabb hidegfront, ám ennek pontos hatásai ma még nem látszanak. Úgy tűnik, a hónap első fele változékony lesz, a frontok 3-4 naponta követik majd egymást, majd július végén állnak be a „szokásos” 7-10 napos periodikára.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik