Tudomány

Ezen a holdon az élet is kialakulhatott

Szakértők egy csoportja azt vizsgálta, hogy miként alakulhatott ki a Jupiter Europa nevű holdjának rejtett óceánja – írja az MTI. A kutatók egy ideje arra gyanakodnak, hogy a felszín alatti vastag jégréteg mélyén lévő víztömegben az élet is kialakulhatott, a friss eredmények pedig tovább erősíthetik ezt az elképzelést.

Az új tanulmány alapján az égitest óceánja két módon jöhetett létre. Az egyik lehetőség, hogy a vízben gazdag ásványok kilökték a víztartalmukat a hold belsejében zajló radioaktív bomlás hatására. A másik opció, hogy az ásványok az Europa és a Jupiter, illetve két másik nagy holdja, az Io és a Ganymedes közötti gravitációs kölcsönhatás miatt szabadultak meg a víztől.

Úgy véljük, hogy az Europa óceánja lakható lehetett a keletkezésekor, mivel az összetételére vonatkozó számítógépes modelljeinek azt mutatják, hogy talán csak enyhén volt savas, szén-dioxidot és szulfátokat tartalmazott

– mondta Mohit Melwani Daswani, a NASA Jet Propulsion Laboratorynek munkatársa és a csapat vezetője. A szakember szerint bizonyos földi, a szén-dioxidból energiát nyerő baktériumokhoz hasonló mikrobák túlélhettek a hold korai óceánjában.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Az Europa valamivel kisebb a Holdnál. Az óceánja 65-160 kilométer mély lehet, és kétszer annyi vizet tartalmazhat, mint a Föld óceánjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik