Tudomány zöldövezet

Eurómilliárdokat nyerő lobbicsoport tehet keresztbe az EU-s klímacéloknak

A Covid-19 óriási tanulság volt a bolygó szinte minden országa számára, főleg, ha tudjuk, hogy a klímaváltozás erősödésével egyre több ilyen járványt jósolnak nekünk a szakértők. Éppen ezért most mindennél fontosabb, hogy komolyan vegyük a klímacélokat, amiket igencsak nehéz lesz teljesíteni, ha olyan lobbiszervezetek működnek az Európai Unión belül, mint amilyen az ENTSOG (Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózata), amiről most a Global Witness derítette ki, hogyan rakják el az EU-s támogatásokat a hálózatba tömörülő cégek.

Kép: Getty Images

Az Európai Unió fosszilis energiahordozókra szánt támogatásainak majdnem 90 százalékát, egészen pontosan 87 százalékot, azaz 4 milliárd eurót visz el az ENTSOG, vagyis a lobbiszervezetbe tömörült cégek. Ráadásul a hálózat jócskán túlbecsüli, hogy Európának mennyi földgázra lesz szüksége a jövőben, ezzel olyan plusz támogatásokra tesz szert, amit egyébként a valós kereslet nem indokolna – áll a jelentésben. Ez a szakértők szerint meggátolja az Európai Uniót abban, hogy elérje a klímasemlegességi céljait, hiszen

még mindig olyan energiaágat támogat vele, ami szennyezi a környezetet, úgy, hogy nincs is rá szükség.

Az Európai Unió tagországai 2019-ben 482 milliárd köbméter földgázt fogyasztottak el. Egy tanulmány szerint 2030-ra ennek 30 százalékkal csökkennie kell, hogy elérhessük a klímacélokat, ezt akadályozza meg a lobbicsoport.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy az ENTSOG részt vesz abban az uniós eljárásban, ami kiválasztja, hogy milyen cégek kapjanak a támogatásokból – így gyakorlatilag előnyhöz képes juttatni saját magát anélkül, hogy különösebben versenyeznie kellene a többiekkel.

Az Európai Bizottság 2013 óta választja ki az úgynevezett közérdekű projekteket (PCI), amelyek a gázinfrastruktúra fejlesztésében és fenntartásában játszanak szerepet. Ezeket a projekteket azonban az ENTSOG ajánlja be a bizottságnak, és az értékelési módszertant is az ENTSOG dolgozta ki.

Kép: Getty Images

„A koronavírus-krízis után az Európai Uniónak újra kell építenie a gazdaságait, de nem folytathatjuk, hogy az erős fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatok írják meg azokat a szabályokat, amelyekkel ők járnak jól” – írja egy sajtóközleményben Murray Worthy, a Global Witness EU gázkampányokkal foglalkozó csoportjának vezetője. „A pandémia után muszáj biztosítanunk, hogy a pénz a tiszta energiarendszerek építésébe folyjon, nem a múlt káros, haldokló iparágaiba.”

Az ENTSOG-nak Magyarországról egy tagja van, a MOL érdekeltségébe tartozó FGSZ Zrt.

A Global Witness kapott választ az ENTSOG-tól a kérdéseire, amelyben az ellenük felhozott vádakat tagadták, kijelentették, hogy az előrejelzéseiken folyamatosan javítanak, és hogy csakis az Európai Unió dönti el, milyen projektek kaphatnak támogatást, nem ők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik