Tudomány zöldövezet

Szombaton gyönyörű, nyári idő lesz

Pénteken egy, az Északi-tenger fölött örvénylő ciklon hullámzó frontrendszere vonul át hazánk fölött. A front vonulását többfelé kísérhetik záporok, zivatarok. Heves zivatarok kialakulásának is nagy az esélye, emiatt az Országos Meteorológiai szolgálat az ország nagy részére másodfokú, a nyugati és a keleti, északkeleti megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Pénteken még égszakadás, földindulás

Több megyében riasztás is érvényben van, az indoklás szerint pénteken délnyugat felől egyre többfelé zivatarok kialakulása várható, melyek napközben az ország középső tájain kiterjedt zivatarrendszerré fejlődhetnek. Ha a rendszer nem áll össze, akkor is lehetnek heves (szupercellás) zivatarok.

Alapvetően felhőszakadás (25-30 mm-t meghaladó csapadék) kíséri a zivatarokat, de nagyobb jég (2 – 4 cm közötti méret) is eshet kisebb területen. A szél zivatarokban viharossá fokozódik, ugyanakkor nagy különbség lehet a „sima” zivatar széllökése, valamint a rendszer, vagy szupercellához társuló szélrohamokban: általában 70-90 km/h közé becsülhető, de lehetnek helyek (különösen az ország középső sávjában kedvezőek a feltételek), ahol 90-100 km/h körüli szél is előfordulhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombatra itt a nyár

Ez az egész zivataros csapadéksáv délután, este felé fokozatosan helyeződik kelet, északkelet felé és ezzel együtt a fokozatos gyengülése várható. Az igazán jó hírt az Időkép.hu-n olvassuk:

Ez a hullámzó hidegfront szombat hajnalra elhagyja térségünket. A hétvége első napján így  átmenetileg megnyugszik időjárásunk, sok napsütésre, kora nyárias melegre készülhetünk.

Nem maradunk azért eső nélkül, a hétvége első napjára érvényes figyelmeztető előrejelzés szerint szombaton nagyjából a Kaposvár – Miskolc tengelyben alakulhatnak ki néhol zivatarok, melyek észak felé mozognak. Kísérőjelenségként kisméretű jég és viharos szél (60-70 km/h) társulhat hozzájuk.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint a gomoly- és fátyolfelhők mellett vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, keleten szórványosan, nyugaton néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A nagyrészt délies szél élénk lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.

Kiemelt kép: GettyImages

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik