Tudomány zöldövezet

Sosem volt ilyen szennyezett a légkör

A hawaii Mauna Loa-i Obszervatórium szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció májusban elérte a 417,2 ppm-et – írja az MTI. Ez 2,4 ppm-mel magasabb, mint a 2019-ben mért eddigi legnagyobb, 414,8 ppm-es érték.

Ralph Keelinget, a Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa szerint a világszerte bevezetett járványügyi intézkedések, így az utazási korlátozások és a kijárási tilalmak lelassították a szén-dioxid-szint növekedését, amely 2,8 ppm-mel lett volna magasabb májusban a korlátozások nélkül. A kutató ennek ellenére úgy véli, hogy az intézkedések csak kis szerepet játszottak a növekedés lassításában.

Az emberek csodálkozhatnak azon, hogy a járványra adott válasz nem volt nagyobb hatással a szén-dioxid-szintre. De a szén-dioxid felgyülemlése a légkörben olyan, mint a szemét szaporodása a szemétlerakóban. Ahogy folytatódik a kibocsátás, úgy gyülemlik fel a légkörben. A válság lelassította az emissziót, de nem annyira, hogy az észlelhetően jelentkezzen a Mauna Loa-i mérésekben. Sokkal inkább fog számítani az, hogy milyen útra lépünk a járvány után

– mondta Keeling.

Kép: Ina FASSBENDER / AFP

Április elején a napi szén-dioxid-kibocsátás 2019-hez képest világszerte átlagosan mintegy 17 százalékkal csökkent, az enyhítések miatt azonban az emisszió csökkenése idén egész évre kivetítve 4-7 százalékra módosulhat. Ez még messze nem lesz elegendő a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott cél megvalósításához, azaz a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartásához. A szakértők szerint az emisszió növekedése akkor lassulna igazán, ha 6-12 hónapon át 20-30 százalékkal csökkenne a kibocsátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik