Tudomány koronavírus

Rövidebb volt az influenzaszezon a koronavírus miatt

Minden évben átlagosan 290–650 ezer ember életét követeli a szezonális influenza világszerte – a koronavírus miatt idén ez a szám jóval alacsonyabb lehet, derül ki a Nature tudományos szaklap cikkéből. A koronavírus-járvány miatti szociális távolságtartás ugyanis az influenzavírus terjedését is lelassította az északi féltekén, ezzel lerövidítve az idei influenzaszezont.

Egyelőre a szakértők szerint korai örülni, mert a koronavírus okozta áldozatok kipótolhatják a statisztikát. 

A szezonális influenzaszezon általában minden évben februárban indul, és május végéig tart, amíg lecseng. Idén azonban már április elején drámaian lecsökkentek a megbetegedések, csak egy hónappal azután, hogy a WHO világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19-et. Az adatok több mint 150 ezer mintából érkeztek, 71 ország saját nemzeti laboratóriumából, és a nemzetközi FluNet oldalon készült belőlük statisztika.

A rövid influenzaszezon már csak azért is érdekes, mert januárban még úgy tűnt, hogy az elmúlt évtizedek legerősebb influenzajárványával kell majd szembenéznünk.

Kép: Getty Images

A csökkenő statisztikáknak a távolságtartáson kívül több oka is lehet még: egyrészt lehet, hogy influenzatünetekkel kevesebben mentek orvoshoz, ezért nem szerepelnek a statisztikákban. Másrészt könnyen lehet, hogy az emberek jobban ügyeltek a személyes higiéniájukra, gyakrabban mostak kezet, és nem tapogatták az arcukat – mindez az influenza ellen is tökéletes védekezési módszer.

Hongkongi adatok például azt mutatják, hogy az influenzaszezon 63 százalékkal rövidebb volt, mint az elmúlt években, az influenzához köthető halálozások pedig 62 százalékkal alacsonyabbak voltak. Érdekes, hogy itt hasonló eredményeket hozott a 2003-as SARS-járvány is, ami szintén egy koronavírus számlájára írható.

Koronavírus - Még több hír a témában

Szakértők szerint több fertőző betegséget érinthet a csökkenés, a bárányhimlőben például legalább fele annyian betegedtek meg idén, mint a korábbi években. Kevesebb volt a kanyarós és rubeólás beteg is. Valószínűleg, mivel ezek elsősorban gyerekeket fenyegető betegségek, az iskolák bezárása nagyon sokat nyomott a latban.

A szezon a déli féltekén csak most kezdődik, és júliusban, valamint augusztusban éri a tetőfokát – kérdéses, hogy ez a trend ott is megmutatkozik-e majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik