Belföld koronavírus

Nagy baj akkor lesz, ha 2. hullámmal jön az influenza is

Most akkor érkezett a koronavírus, amikor az influenza lecsengőben volt.

A nagy baj akkor lesz Magyarországon, amikor a téli időszakban egyszerre támadhat a két vírus – figyelmeztetett Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője. A Pécsi Tudományegyetem tanára az InfoRádióban azt mondta, egyelőre a koronavírus terjedése ellen nincs más módszer – szájmaszk,  távolságtartás, alapos és gyakori kézmosás.

Azt nem látja igazoltnak, hogy ezen szabályoknak a betartása miatt volt kevesebb az influenzás megbetegedés az elmúlt időszakban.

Lehet, hogy csak egyszerűen nem láttuk a fától az erdőt

– mondta, arra utalva, hogy valójában az influenzavírus jelen volt, csak kissé háttérbe szorult, nem figyeltünk rá annyira. Azzal egyetért, hogy a koronavírus elleni higiénés, kapcsolattartási szabályok betartása akadályozta az influenza terjedését is.

Mint mondta, nem vonható párhuzam a két kórokozó között, mégis nagyon hasonló a terjedési mechanizmusuk és mindkettő légúti, cseppfertőzéssel terjedő vírusinfekció. Emlékeztetett rá, hogy márciusban az influenzaszezon vége felé érkezett meg a koronavírus.

Ha ne adj’ isten lesz egy második hullám, akkor belecsapunk a közepébe, mert a kettő párhuzamosan fog érkezni.

A kutató szerint az komoly veszélyforrás lehet, amikor a két kórokozó egyszerre szedheti áldozatait, és terhelheti meg nemcsak a szervezetünket, hanem az egészségügyet is. A teljes interjút itt olvashatja el.

Virológus: Nem pezsgőt kell most bontani, hanem felkészülni arra, nehogy gond legyen
Jakab Ferenc szerint kizárt, hogy természetes úton nyájimmunitás alakuljon ki.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik