Tudomány koronavírus

A koronavírus Amerikában pusztítóbb, mint az influenza

Sokan úgy gondolják, hogy a koronavírus legfeljebb akkora problémát jelent, mint a szezonális influenza. Egy friss tanulmány ezt az elképzelést cáfolja – írja a Live Science. Bár a COVID-19 régiónként eltérő mértékű veszélyt jelent, és bizonyos országokban, így Magyarországon nem elérhető éves statisztika az influenzához köthető halálesetekről, egyes térségekben az új kórokozó sokkal pusztítóbbnak tűnik, mint az influenza.

A szakértők az Egyesült Államokra vonatkozó adatokat elemezve megállapították, hogy a járvány csúcshetén 20-szor több ember halt meg az új koronavírus miatt, mint egy átlagos influenzaszezon során.

Az Emory Egyetem és a Harvard Egyetem csapata szerint az amerikai hatóságok gyakran azt kommunikálják, hogy a SARS-CoV-2 csak egy „újabb influenza”, az információk viszont egészen mást mutatnak.

A koronavírus nem ugyanolyan, mint az influenza, mutatjuk is, miért
Sokan ezzel érvelnek, amiért nem kellene ilyen drasztikusan védekezni a koronavírus ellen. Nincs igazuk.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai alapján 2019 októbere és 2020 áprilisa között nagyjából 62 ezer ember halt meg az influenza miatt. A Johns Hopkins Egyetem szerint az Egyesült Államokban eddig 82 ezer haláleset köthető a COVID-19-hez, tehát az új vírus már most pusztítóbbnak tűnik. Érdemes kiemelni, hogy a CDC pontos információt nem tud közölni az influenza okozta halálokról, a szám egyfajta becslés, míg az új koronavírus hatásait meglehetősen pontosan követik a szakértők.

Az utóbbi években az országban az influenzaszezon legpusztítóbb heteiben 351-1626 ember vesztette életét a betegség miatt. A csúcshéten az átlag 2013 és 2020 között 752 volt. Április 21-ig ezzel szemben a COVID-19 legsúlyosabb hetében 15 455 ember vesztette életét. Fontos kiemelni, hogy a COVID-19-járvány még nem múlt el, és nem tudni, meddig tart majd.

A tanulmányban a szerzők is kifejtik, hogy vizsgálatuknak megvoltak a maga korlátai, az influenzához köthető haláleseteket például nem kötelező jelenteni a hatóságoknak. A kutatók ennek ellenére bíznak benne, hogy elemzésükkel rávilágítottak az új kórokozó közegészségügyi veszélyére.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik