Tudomány koronavírus

Magyarok izolálták a koronavírust – mit jelent ez?

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2). Az országos tisztifőorvos gratulált a szakértőknek, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre, illetve a kórokozó jobb megismerésére. A vírus elleni védőoltás kifejlesztése természetesen hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

A vírus izolálása azt jelenti, hogy egy beteg mintájából sikerült a vírust oly módon kivonni, hogy azt tovább szaporíthassák.

Ez azért fontos, mert bármilyen gyógyszert, gyógyhatású anyagot értelemszerűen „élő”, fertőzőképes víruson kell tesztelni, hogy felmérjék: elpusztítja-e.

Akármilyen hatóanyagot sejtkultúrákban, majd kísérleti állatokon vizsgálnak, és most már megvan az ennek alapjául szolgáló vírusmintánk, melyet már bármilyen mennyiségben szaporíthatnak.

Koronavírus: ígéretes ellenanyagot találtak
A holland szakértők bíznak benne, hogy a molekula segítségével gyógyszer készülhet.

Az valójában nem is fontos, hogy egy magyar betegből származik-e az izolált vírus, a kórokozó esetleges variánsaival ebben az esetben nem kell számolni. A kórokozót alapvetően akár külföldi együttműködések keretében is be lehetne szerezni, jelen helyzetben viszont sok minden máshoz hasonlóan ez is nehézkes lenne, a vírus hiánycikk.

Az Egyesült Államokban egyébként hétfőn már meg is kezdődött a Moderna által fejlesztett vakcina tesztelése. A szakértők bíznak benne, hogy már akár egy éven belül széles körben elkezdhetik használni a védőoltást.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik