Belföld koronavírus

Magyar tudósok izolálták a koronavírust, két súlyos beteg van az országban

Magyarországon elsőként izolálták a koronavírust – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos gratulált a tudósoknak, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre, a vírus jobb megismerésére. A vírus elleni szer kifejlesztése akár egy-két évig is eltarthat, ettől függetlenül ez egy nagy lépés.

Magyarok izolálták a koronavírust – mit jelent ez?
Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust.

A következő napokban megsokszorozódhat a koronavírus-fertőzöttek száma

– mondta Müller Cecília, aki azt is közölte, nincs kiskorú a fertőzöttek között, ketten viszont súlyos állapotban vannak.

Az országos tiszti főorvos szerint várhatóan hamarosan több százra nő majd a fertőzöttek száma.

Arról is beszélt, hogy az idősek nagyon veszélyeztetettek, ezért megismételte: a közösségi tereket ne látogassák.

Elmondta azt is, hogy

a szabadban történő sportolás ajánlott azoknak, akik egészségesek.

Nemcsak a sportolást, a kirándulásokat is javasolják, de természetesen nem nagy csoportokban, és legalább egymástól kétméteres távolságban túrázzunk.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező védőoltásokat ugyanúgy be kell adatni, a kampányoltásokat, vagyis az iskolai oltásokat (például a HPV ellenit) pedig átszervezik.

A sajtótájékoztatón szó volt az apás szülésről is:

Ha az apának nincsen tünete, akkor megfelelő védőfelszerelés mellett nincsen semmi akadálya

– mondta Müller Cecília, aki azt is hangsúlyozta: a halasztható műtéteket halasztják csak el, akinek orvosi ellátásra van szüksége, megkapja.

„Nem riogatni szeretnénk, hanem megelőzni” – mondta azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon a kontinensen egyedüliként miért nem adnak ki területi adatokat arról, hol hányan fertőződtek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik