Tudomány koronavírus

Barabási: nehéz két hónapunk lesz a koronavírus miatt

Barabási Albert László hálózatkutató, a bostoni Northeastern University munkatársa a Facebookon osztotta meg az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gondolatait. Mint írta, a következő hónapokban nagy valószínűséggel ő is meg fog fertőződni, igaz, nem maga miatt aggódik.

A szakértő szerint egy ideje sejtették, hogy március közepétől le fog állni a világ, és nehéz két hónapra számíthatunk.

Barabási úgy véli, a vírust már nem lehet megfékezni, és problémás, hogy sok fertőzött tünetmentesen mozog a közösségekben. Ennek ellenére úgy látja, hogy érdemes korlátozásokat bevezetni, ezzel ugyanis csökkenthető a járvány terjedése.

Mint írja, a modellek alapján a lakosság fele fertőződhet meg – az arányról egyébként nagyban folyik a szakmai vita, a német járványügyi intézet vezetője ennél is több megbetegedésre számít.

Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ – gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne

– írja a bejegyzésben.

Régóta tudtuk, hogy újabb nagy járvány van készülőben
Az elmúlt években több tanulmány is született, amely felhívta a figyelmet egy esetleges világjárványra.

Barabási azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem szerencsés az influenzával összehasonlítani az új kórokozót. Ennek egyik oka az, hogy a koronavírussal szemben egyelőre nincs immunitás.

Mire az influenza ősszel eléri Europát, a lakosság számottevő százaléka már be van oltva ellene, így nehezebben tud terjedni. A koronavírus akadály nélkül fertőz, és nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében

– mutatott rá az elismert hálózatkutató.

Barabási hozzátette, most a fő cél az idősebbek védelme. Amennyiben sikerül elérni, hogy a lakosság ne egyszerre betegedjen meg, az egészségügy képes lehet megbirkózni a járvánnyal.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik