Tudomány zöldövezet

Szavannává alakulhat az Amazonas-medence

Thomas Lovejoy, a George Mason Egyetem munkatársa és Carlos Nobre, a São Pauló-i Egyetem szakértője attól tartanak, hogy az Amazonas-medence fordulóponthoz érkezik – írja a Business Insider. A kutatók szerint a fakivágások miatt a helyi esőerdő szép lassan el fog tűnni,

Amazónia pedig szavannává alakul.

A folyamat hatására 140 milliárd tonna szén szabadulhat fel, ami tovább melegítheti a bolygót.

A világ figyelme tavaly az Amazonas-medence brazíliai részére irányult, a helyi esőerdőt rengeteg tűzvész pusztította. Bár a 2019-es tűzszezon igen látványos volt, nem tekinthető példa nélkülinek: Amazóniában régóta komoly problémát okoznak a lángok. A régióban az emberek gyakran gyújtanak tüzeket, hogy a mezőgazdaság számára hasznosítható területeket alakítsanak ki.

Amazónia fellélegezhet, de csak átmenetileg
Augusztusban az egész világ az Amazonas-medencéért aggódott.

Az Amazonas-medence Amerika-szerte kulcsszerepet játszik a nedvesség elosztásában, a térség esőerdejének elvesztése még az Egyesült Államok páratartalmát is befolyásolná. A fakivágások már most érzékeltetik hatásukat: az esőerdő kevésbé csapadékos, és így sérülékenyebbé vált a tüzekkel szemben.

2020-ra az egykori esőerdő mintegy 17 százalékkal zsugorodott, a becslések alapján 2030-ra az arány 27 százalékra módosulhat. Brazíliában a helyzet még rosszabb, itt már 20 százalékkal csökkent a korábbi kiterjedés.

Lovejoy és Nobre szerint a 2005-ben, 2010-ben, 2015-ben és 2016-ban tapasztalt extrém szárazság azt sugallja, hogy a fordulópont egyre közeleg. A kutatók úgy vélik, hogy jól koordinált erdőtelepítésre, illetve a helyi mezőgazdaság átalakítására lesz szükség, máskülönben Amazónia szavannává alakul.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik