Tudomány

Olyan pókfajt fedeztek fel, amelynek húsevő a mérge

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (National Autonomous University of Mexico, UNAM) diákjai egy új pókfajt fedeztek fel, amelynek igencsak agresszív mérge van: a hegedűpókok családjába tartozó Loxosceles tenochtitlan könnyedén felismerhető, mivel a potrohán hegedű alakú minta van.

A pók a nevét az aztékok fővárosáról, Tenochtitlanról kapta, mivel Mexikó egyik völgyes területén találták meg. A hegedűpókoknak 140 fajtájuk van, közülük 40 csak Mexikóban található meg.

Az állat mérgespók, és ugyan nem halálos a csípése, mégis orvosi ellátást igényel: a legtöbb hegedűpóknak ugyanis olyan mérge van, ami elpusztítja a szövetet, gyakorlatilag “megeszi” a húst, amit szakszóval nekrózisnak nevezünk. Változó, hogy melyik hegedűpókfélének milyen koncentrációjú a mérge, de biológusok úgy gondolják, majdnem az összes csípése nekrózissal jár.

Kép: Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem

A seb akár hónapokon keresztül is megmaradhat, és rosszabb esetben, testterülettől függően akár plasztikai műtétre is szüksége lehet a megcsípett személynek, hogy az elpusztult szövetet visszapótolja.

A hegedűpókok jellemzően emberközeli helyeken élnek, így viszonylag gyakran találkozhat velük az, aki olyan területen lakik, ahol őshonosak. Szerencsére azonban kerülik az embert, így kisebb az esélye, hogy összefuthatunk velük. Magyarországon szerencsére nem élnek ilyen pókok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik