Tudomány

Mint egy horrorban: cukiság helyett pókokat kapott az arcába

Igencsak meglepődött az ausztrál ökológus, Angela Sanders, amikor édes kis törpeoposszum-bébikre számítva felemelte a fészkelőhelyként kialakított láda oldalát, és helyette több tucat apró vadászpókot talált. Kiderült, hogy a természetvédelmi rezervátumban az oposszumodút elfoglalta egy bátor vadászpók anyuka, és az egyik szaporodóhelyre lepetézett, a kis pókok pedig éppen akkortájt kelhettek ki, amikor Sanders meglátogatta az oposszumodúkat.

A nyugati törpeoposszum alapvetően faodúkban él, de az Ausztrál Bush Heritage természetvédelmi szervezet a védelmükre olyan fadobozokat alakított ki, ahová vemhesen betelepedhetnek a nőstények, és védett körülmények között megszülhetik a kicsinyeiket. A vadászpók, amely egyébként szintén faodúkban él, ezt használta ki, és egy ilyen fatákolmányba petézett bele.

Sanders kicsit meglepődött a helyzeten, hiszen – összehasonlításképp – ilyen apróságokat várt az odúban:

Fotó: iStock

Helyettük pedig ilyeneket kapott:

Ever lifted up a lid to find an unexpected SPIDER lurking beneath? How about dozens? 🕷🕸🕷🕸

That’s what happened when…

Közzétette: Bush Heritage Australia – 2019. november 28., csütörtök

 

Persze Sanders ennek is örült, mivel a vadászpókok jelenléte azt mutatja, hogy az ökoszisztéma kezd helyreállni, megjelennek a természetes állatfajok, és egyre kevesebb mesterséges közbenjárásra lesz szükség az évek folyamán, hogy az élőhely teljesen önfenntartóvá válhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik