Tudomány

Komoly veszély leselkedhet a jövő űrhajósaira

Úgy tűnik, még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy milyen veszélyekkel járhat egy hosszabb távú űrutazás – egy friss nemzetközi kutatás szerint például komoly problémákat okozhat a nyaki ütőérben, már akár 50 nap után, ha a földi gravitációs környezetet elhagyjuk.

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a véráramlás megváltozása már alapból probléma. A Földön a gravitáció elintézi, hogy a vér a megfelelő irányba a megfelelő intenzitással áramoljon, de a zérógravitációs környezetbe kerülve egy idő után problémák léphetnek fel. A kutatáshoz összesen 11 űrhajóst figyeltek meg (nem túl nagy minta, de nehéz is aktív űrhajósból sokat összegyűjteni), és megvizsgálták, hogy milyen egészségügyi problémákat regisztráltak náluk.

Fotó: iStock

Kiderült, hogy nem is kell olyan hosszú idő ahhoz, hogy valami baj történjen: az egyik asztronauta már az űrben töltött 50. nap után trombózis tüneteit mutatta a nyaki ütőerében. A szakértők szerint ennek köze van ahhoz, hogy a súlytalanság állapotában a vér sokáig nem a megfelelő intenzitással és irányba folyik, akár fordítva is megindulhat drasztikusabb esetekben, ez pedig

megnöveli a trombózisveszélyt.

További kutatásokra van szükség, hogy pontosan mekkora veszélyt jelent ez az űrhajósokra, de az már biztos, hogy hozzáírhatjuk az űrutazás számlájához az olyan egészségügyi kockázatok mellé, mint a csontritkulás vagy a gyomorbaktériumok arányának megváltozása. Az ilyen veszélyek felkutatása elengedhetetlen ahhoz, hogy tudjuk, mire kell felkészülnünk, mielőtt embert küldenénk nagyobb űrutazásokra – például a Marsra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik